Липсата на дълги и разкошни къдрици притеснява много от представителките на нежния пол. В действителност въпреки грижите и вниманието, които полагаме, винаги има какво още да се желае. Нека разберем защо в някои случаи косата не расте дълга, красива и здрава? 

Експерти посочват две основни причини.

Първо - това е генетично предразположение. Ако косата ви от най-ранна възраст е израснала слаба и лека, тогава най-вероятно сте "наградени" от родителите или предците си. В този случай не е необходимо лечение и просто трябва да се намери подходящ и правилен подход. За да направите това, не е лошо да се обърнете към специалист, който да ви помогне да направите правилния избор, да подберете козметика и да ви даде съвети за правилно хранене.

Ако вашата коса е загубила своята жизненост и изведнъж е спряла да расте след силно емоционално напрежение или медицинско лечение, и никакви народни или фармацевтични средства не помагат, добре е да се свържете с личния си лекар. Той не само ще помогне за възстановяване на растежа, но ще открие и основната причина за това защо косата не расте дълга.

Ако вашата коса не изглежда толкова зле, но все пак забележимо изтънява - това е много сериозна причина за безпокойство и тревога, за да потърсите помощ възможно най-скоро.

И сега отблизо за всеки фактор.

1. Ако се върнем към темата за генетично предразположение, за да се справите с този проблем, не забравяйте да попитате майка си или баба си какво те правят за косите си. В допълнение, многократно е доказано, че принадлежността към определена раса има пряко отражение върху състоянието и дължината на косата. Тъй като се наблюдава, че чернокожите имат най-редките коси, а монголците, напротив - най-богатите, европейците са някъде по средата.
Така че започнете да търсите за корена на проблема с генеалогично дърво.


2. Сред придобитите причини защо не расте косата, важно място заема начинът на живот и диетата. Ако имате недостиг на витамини, минерали и микроелементи, то вероятно това ще се отрази на състоянието на кожата, косата и ноктите. Цинк, хром, бета-каротен, магнезий, калций, силиций и йод - всички те са изключително важни за човешкото тяло. А за да разберете кои вещества, не са ви достатъчни, можете да направите спектрален анализ на косата. 

Някои дерматологични заболявания също могат да бъдат причина за забавяне на растежа на косата. Лошо кръвоснабдяване на фоликула на косъма също. Най-доброто решение в този случай е масаж на главата. Тази процедура ще помогне да се възстанови силата на корените, което веднага ще доведе до растеж и здрав вид на косата.

Проблеми с храносмилателния тракт или някаква аномалия в ендокринната система, често могат да влошат външния вид на косата. Често много силен шок или стрес могат да повлияят. Пряко или косвено нестабилно психосоматично състояние може да бъде виновника за проблем с косата.