Почти при 90% от хората е така. Защо? Според учените хората изразяват емоциите си най-вече с изражение на лицето. Нашите лицеви мускули са способни да предават уникални емоции, а лявата половина на лицето може да ги отрази по-интензивно и точно.

В рамките на научен експеримент помолили група доброволци да оценят привлекателността на няколко лица по фотографии, за да разберат дали възприемането на лявата и дясна страна на лицето е различна. Интересът към снимките учените оценили и в степента на разширение на зениците на гледащите ги.
Известно е, че разширяваме зениците си, когато се интересуваме от нещо, и ги свиваме, когато видим нещо неприятно.

В проучването се оказва, че лявата страна действително е по-емоционална и приятна от естетическа гледна точка за наблюдаващите.

Обяснението на това явление е, че лявата страна на лицето се контролира от дясното полукълбо на мозъка, отговорно за творческото мислене. Но има и втора версия - че това се дължи на характеристиките на развитието на плода.
Всички тези наблюдения са отразени от фотографа Джулиан Фолкенщайн, създател на проекта Echoism, при който с помощта на огледало
създава цял образ от две леви или две десни части на лицето. В резултат се получили различни хора. Вижте сами!