Ако Лас Вегас е градът, в който на всеки 5 минути се сключва брак и поради това се счита за световна столица на сватбите, то вече си имаме и достоен опонент и първенец при разводите - мрачният и дъждовен Лондон. Причината е, че британското законодателство е значително по-пристрастно към по-бедната половинка в процеса на развода - а това в немалко случаи е изключително изкушаващо за някои партньори да получат добра сума от семейното имущество след изхода на делото.

Според закон, въведен през 2000 г., британският съд е задължен да разделя по равно собствеността, без значение от факта кой от партньорите е допринесъл за по-голямата част. Типичен пример за това е разводът на вече покойния олигарх Борис Березовски, който бе принуден от закона да заплати на своята половинка колосалната сума от 275 млн. евро.

Рекорд, който една жена ще се опита да подобри. 

Бивша малайзийска кралица на красотата ще бъде последната, възползвала се от открехнатата вратичка. "В тази страна аз притежавам над 1000 чифта обувки", бе аргументът на 67-годишната Полин Чай, пожелала бракоразводното й дело да бъде разгледано в Обединеното кралство. Нейният съпруг Кху Хай Пън притежава състояние, оценено на над 500 млн. евро. Семейните проблеми на малайзийската двойка, която е женена от 4 години, бяха една от любимите теми на жълтата преса. Върховният съд на Лондон уважи молбата на госпожа Чай и по този начин ще й позволи да претендира за огромна част от имуществото на бившия си съпруг.

По примера на гореспоменатата дама, хиляди местни граждани на Европейския съюз, Русия и Китай, които са удостоверили, че пребивават официално в Англия, ще се възползват от бракоразводните услуги на Лондон.

Естествено, правната подялба няма да бъде единственото предимство, което предлага "разводът по английски". Законът на Лондон няма да търси сметка, относно предбрачни договори, подписани в чужбина.

Източник: Business Insider