Хората, били те мъже или жени, имат различни по форма и размер носове. Все пак обаче съществува една зависимост и тя е, че в крайна сметка мъжете имат по-голям нос. На какво се дължи това ли?
 
Учени от Университета в Айова са стигнали до извода, че това е свързано с мускулатурата. Според изследването, носът на мъжа е с 10% по-голям от този на жената. Това е така, защото мъжете имат повече мускулна маса, което пък изисква повече кислород за натрупването на мускули и тяхното поддържане.
 
Е, мили дами, вече може да не се притеснявате, че възлюбеният ви има голям нос. По-големият нос означава повече поет и доставен до мускулите кислород. Явно има нещо вярно в израза: „Дишаш ми въздуха”. Абсолютен факт!
 
Учените казват също така, че момиченцата и момченцата започват да се различават по размера на носа около 11-годишна възраст, когато започва и пубертетът. От тази възраст момчетата започват да трупат мускулна маса, докато при момичетата се трупат мазнини, което води до напълняване.
 
Оказва се, че с нарастването размера на тялото, расте и носът.
 
Разбира се, въпреки общата тенденция, има и много жени с големи носове. Факт е, че това е по-притеснително за женската половина, която изключително много държи на външния си вид. Но в крайна сметка красотата е именно в малките несъвършенства, така че не се притеснявайте! Харесвайте се такива, каквито сте! И гледайте на нещата с повече чувство на хумор. Все пак, щом имате голям нос, значи поемате повече въздух от другите, т.е. радвате се по-пълноценно на живота :)