Четенето е страст и като такава не може да се наложи насила. Трябва да се почувства. Ако има хора, които не са привлечени от четенето, те не могат да се научат да го обичат. Всеки човек харесва различни неща.

Още от малки на децата трябва да им се разкрие магията на четенето, но не по някакъв натрапващ начин, който да ги отблъсне. Обикновено хората не харесват нещата, които им се налагат. Развиват някакъв вид омраза. А това в никакъв случай не бива да се допуска. Светът на книгите е едно вълшебно царство, където всичко е по-красиво, по-приятно, по-истинско. Но всеки сам трябва да тръгне по този път, да го усети със сърцето си. Ако насила караме децата си да четат, те ще започнат да приемат самото четене като наказание. Ще се получи обратен ефект. Вместо да ги подтикнем към четенето като нещо приятно, ние ще ги накараме да го намразят.

Понякога дори деца, които са обичали да четат, в даден момент преживяват т.нар. криза, като за определен период спират с четенето. Любовта към книгата обаче е завинаги и след определено време детето отново се връща към любимото си занимание. Така че временното отказване от четенето не трябва да ви притеснява.
 


Четенето на приказки е задължително! Това е първият етап от въвеждането на детето в четенето. Със слушането на приказки те обикват четенето. Когато се научат сами да четат, стига да имат желание, те сами ще се насочат към рафта в библиотеката или книжарницата. Не се притеснявайте, ако това не стане веднага. Не всички хора обичат да четат. Това не е повод за притеснение.

Непрекъснато купувайте книги на детето си! Превърнете книгата в награда за добре написана домашна или пък отлична оценка. Така малкият палавник постепенно ще започне да си прави своя собствена библиотека.

Експерти от Испания съветват да не спирате да им четете приказки, дори когато са се научили да четат. Хубаво е да четете заедно, да споделяте впечатления, да коментирате книгата.

Някои деца обичат да четат, но само книги, които те си избират, а не тези, които им дават в училище. Всичко, което се прави в училище, им се струва скучно. Това също не е повод за притеснение. Важното е, че имат желание да четат. Веднъж познали прекрасния свят на книгите, те непрекъснато ще се връщат към него.

Повечето хора четат по-усилено на една по-зряла възраст. В детството се отдават повече на игри, а в днешно време компютрите и таблетите също оказват своето влияние. Разсейват децата. По-привлекателни се оказват за тях. Именно това е и голям проблем днес. Младите хора не четат. Очевидно си намират други много по-интересни занимания, въпреки че една книга винаги може да ти предложи едно доста приятно изживяване.