За доста хора работата в офиса е свързана с прекарване на дълго време зад бюрото, а за някои – и цял ден. Въпреки наличието на ергономични продукти и екстри като гъвкаво работно време, според учените, хората, които се застояват прекалено дълго зад бюрото, ще нанесат трайни увреждания на тялото си.
 

 
Приготвили сме ви списък с няколко неблагоприятни ефекта, които могат да възникнат и навредят на тялото ви в случай, че се застоите твърде дълго на едно място.
 
1. Нисък разход на енергия – когато седите дълго зад бюрото, намалявате подвижността си, а оттам и разхода на енергия. Това може да доведе до затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания.
 
2. Забавен метаболизъм – „благодарение” на продължителната неподвижност, намалява действието на мускулите и инсулина. 
 
3. Изкривена поза – дългото седене ви кара да се въртите насам-натам, но това оказва натиск върху лумбалните дискове. По този начин позицията на тялото ви се променя – главата отива напред, а раменете се изкривяват.
 
4. Нарушения на гръбначния стълб – продължителното натоварване на тъканите малко по малко оказва натиск върху долната част на гърба и уврежда околните мускули и стави.
 
5. По-слаби социални умения – седейки зад бюрото и компютъра, вие комуникирате само чрез Интернет. По този начин социалните ви контакти се ограничават, а това влияе негативно на контактите и психологическото ви благосъстояние.
 
6. Самота или депресия – когато компютърът е единственият източник за комуникация, размерът на социалния кръг намалява, а чувството на самота и депресия се увеличава. Когато сте „заключени” зад бюрото, единственото, за което мислите, е, че скоро няма да можете да излезете навън. Липсата на слънчева светлина може да ви струва дефицит на витамин D и сериозна депресия.
 
7. Метаболитен синдром – той води със себе си диабет, сърдечно-съдови проблеми и затлъстяване.
 
8. Хронична болка – седящите пози, свързани с дългите периоди седене на едно място зад бюрото, предизвикват увеличаването на натиска върху долната част на гърба. Тези соматични болки могат да се превърнат в симтоми на хронични заболявания.
 
9. Ревматични заболявания – някои ревматични заболявания, като остеоартрит, са резултат от „износване” на ставите, предизвикано от прекалено много седене.
 
10. Затлъстяване – седенето зад бюрото намалява подвижността ви, тялото не изгаря калории, а теглото се увеличава. Всичко води до затлъстяване.
 
11. Диабет – когато седите дълго време зад бюрото, пречите на организма си да се справи с кръвната захар. Това води до по-ниска чувствителност към хормона инсулин, а оттам и до диабет.
 
12. Рак – ниската физическа активност, увеличава риска от рак. Според едно проучване, шансът при жените за рак на гърдата, яйчниците и матката, е по-висок, когато работата им е свързана с дълго седене зад бюрото.
 
13. Рискът от сърдечно-съдови заболявания се увеличава с 64% - ето защо не се застоявайте дълго време на едно място!
 
14. Общата смъртност е неблагоприятен ефект от прекалено много застояване, независимо от физическата активност. Дългото седене е причина за 6,9 % от смъртните случаи, като пола, теглото, здравното положение и активността, нямат никакво значение.