Разговаряли ли сте с приятелките си относно критериите им за идеалния мъж? Неминуемо в списъка им някъде се промъква определението „висок“. А и никога не сте чували някоя от тях да изрича „Той е толкова нисък!“ с възхищение.

Изискването един мъж да е висок няма никаква логическа или практическа обосновка. Никоя жена не иска партньорът й да е 186 сантиметра, за да я пази от падащи предмети или за да плаши агресивните свалячи. Това желание е съвсем примитивно и повърхностно – много дами използват аргументи като „Това ме привлича, какво мога да направя“ или „Искам децата ми да са високи“.

Според експеримент на списание Psychology Today, нещата отиват дори по-далече. Когато в профила на един мъж е отбелязан ръст от 163 см той получава значително по-малко съобщения, отколкото когато тази цифра се промени на 176. Друго проучване пък доказва, че почти 50% от жените ограничават търсенията си до мъже, които са по-високи от тях. Мъжете от своя страна не са никак придирчиви – само 13.5% търсят дами, които да са по-ниски от тях, а останалите са без категорични предпочитания.

И все пак, макар и ниските мъже да са изтеглили късата клечка в жребия, често виждате същите тези приятелки да се обвързват дългосрочно за мъже, които са под средностатистическия ръст, а дори и да се омъжват за тях. И са щастливи, въпреки че са нарушили правилото си да излизат само с мъже над 180 см.

Всъщност високият ръст на мъжа не прави дамата до него по-женствена. Но я кара да се чувства така! И тъй като по-ниските мъже успяват да впечатлят жените по-трудно, те намират (многобройни) начини да покажат на партньорката си, че е истинска дама. И да я накарат да се чувства като такава.

По същия начин жените не са привлечени към богатите мъже само заради парите им. Те предпочитат заможни партньори, защото представляват стабилно бъдеще и обещание никога да не трябва да се притеснявате за прехраната си.

Или пък лошите момчета – основната причина жените да ги харесват е просто, защото са привлечени от характера им, от факта, че имат собствено мнение и от това, че могат да се справят сами с проблемите си.

Да, толкова е просто. И ако повече жени осъзнаят, че желанието да търсят високи мъже е съвсем примитивно, биха могли да разширят обхвата на „търсенето си“ до по-ниски мъже. И да бъдат щастливи от този факт. Тъй като ниските мъже по-трудно намират партньорки, те в последствие се превръщат в любвеобилни и лоялни партньори.

Тази хипотеза дори е научно потвърдена. Когато група социолози се разровили в данните на Университета в Мичиган, които проследяват демографските статистики на 5000 семейства в продължение на 50 години, установили доста интересен факт. Процентът на разводите сред високите и средновисоките мъже е еднакъв, но е с 32% по-нисък при ниските мъже. Учените обясняват това от една страна с факта, че дамите, които имат претенции към ръста на партньора си, приключват връзките си преди да стигнат до брак (вероятно защото освен ръста, имат и много други изисквания към мъжете до себе си, които сами не могат да изпълнят).

Но по-ниските мъже наистина са по-добри съпрузи в много отношения и именно заради това се развеждат по-рядко. Те вършат повече домакинска работа от останалите – средно по 8 часа и 28 минути в седмицата. За сравнение, високите мъже са склонни да помагат на дамите до себе си с цял час по-малко седмично! Освен това е по-вероятно ниските мъже да изхранват семейството си. 78% от тях изкарват повече пари от половинката си, докато процентът при средно високите мъже е едва 69.

Това е така, защото високите мъже са по-малко мотивирани да впечатляват партньорката си. От своя страна, ниските мъже, се стараят усилено да задоволят всяка нужда на дамите до себе си и е далеч по-вероятно да се превърнат в мъже-мечта.

В крайна сметка, перфектният съпруг не е нито най-високият, нито най-богатият, а онзи, който мисли за чувствата на партньорката си и е нейна отмяна в домакинството и отглеждането на децата. С други думи, качествата, които правят един мъж идеален са лоялност, любвеобилност и силно желание да осигури щастие на жената до себе си.

За това е добре да обмислите предимствата на ниските мъже и да им дадете шанс. Не заради тях, а заради самите себе си.