Денят е перфектен. Мрачно е, ветровито е, във въздуха се усеща хладина. Небето гледа заплашително със зловещите си облаци, които дебнат над сградите и гонят минувачите. Малки капки дъжд галят кокетно бузите ви, а после изведнъж се превръщат в силен порой.

Вече огромните и силни капки чукат по вратата и прозорците ви, заплашвайки, че ще влязат, крещейки своето отмъщение. Те блъскат шумно по покрива, предупреждавайки ви за опасността, която трябва да опитате и оставите.
Те правят земята студена и хлъзгава, превръщайки външния свят в стряскащ и опасен. Вие се заключвате вкъщи, прегръщайки топлината на одеялата и свещите, принудени да прекарате деня скрити у дома. Докато останалите го ругаят, вие се потапяте в него.

Унасяте се, слушайки как дъждовните капки се блъскат в прозореца и гледайки водната пързалка през замъгленото стъкло. Потапяте се в топлината на вашите завивки и мекото легло, в тъмнината, в студеното и бурно небе, кръжащо пред вашата затворена пещера.

След безбройните слънчеви дни, най-накрая вали. След толкова много дни, в които бяхте принудени да лудувате заради хубавото време и ясните небеса, може да си починете. След всички усмивки за тези „перфектни дни”, може да се насладите на истинското щастие. Времето най-накрая е точно такова, каквото го обичате.

Денят е идеален. Денят е ваш.

Ден, в който филмите и книгите процъфтяват. Ден, за който са измислени топлите завивки и горещия чай. Ден за мечтатели. Ден за читатели, романтици и философи, за художници и хора с разбити сърца. За хората със и без души. Тези, които се радват на дъжда, са хората, които обичат тишината, слабата светлина и дългите следобеди. Те обожават скърцащите къщи и откриват магия във всеки предмет. Те се наслаждават на дъжда, защото обичат този омагьосан свят, в който той ги пренася.

Нека за секунда излезем от приказката и кажем, че това не е всичко, заради което сме влюбени в дъжда. Има още, още много.


Можете да изследвате един друг свят

Дъждовните дни са за тайнственост и магия, за тайни беседи и библиотеки. За часове, прекарани в четене и писане, които ви пренасят в други светове и времена. Те са филми, които ви карат да забравяте кои сте и откъде сте. За разглеждане на стари фотоалбуми и проучване на забравени чекмеджета и гардероби.

Тези дни са за разходки у дома, благодарение на които сякаш виждате нещата, които ви заобикалят всеки ден, за първи път. Тогава, когато си спомняте за всичко, което сте колекционирали, за нещата, които изпълват дома ви, и историите, свързани с всяко едно от тях. Тогава, когато сте принудени да стоите вкъщи сами със себе си и скитащия си ум.

Защото за първи път не се чувствате виновни

Най-накрая може да се насладите на филмите и книгите както трябва. Можете да гледате любимите се ленти без осъждащия блясък на слънцето. Можете да се потопите в един роман, слушайки саундтрака на дъжда. Можете да прекарате цял следобед вкъщи, заредени с горещ шоколад и лоша телевизия.

Няма нищо по-красиво от този звук

Има ли по-красив звук от потропването на дъжда върху стъклото на прозореца? Това нежно почукване е шум, който може да бъде толкова уютен, колкото майчината прегръдка, и толкова унасящ, колкото приспивна песен.

Онази сладка миризма…

Свежият аромат на дъжд се прокрадва през отворените прозорци и врати. Той носи енергия, пулс. Това е ободряващата миризма, която ви кара да се чувствате нови и чисти, която ви подмладява и ви държи живи. А после се появява мирисът след дъжд… Когато последните капки лежат на тревата, а локвите – върху бетонни подове. Това е ароматът на новото, на промяната.

Онова чувство за безопасност

В широките, отворени пространства на слънчевия ден, вие се чувствате открити и уязвими. В тъмната и мрачна атмосфера на дъжда обаче, усещате защита и топлина. Принудените сте да си останете у дома, сгушени в любимото одеяло, отново като дете.

Идеята за ново начало

Няма нищо, което по-добре да може да отбележи едно ново начало, като добрия порой. Можете да усетите как тежките капки унищожават мръсотията, всичко лошо и негативно и изчистват пътя за вас. Те премахват всички остатъци и петна, които човешкото присъствие небрежно е оставило след себе си. Дъждът ви напомня, че винаги има начин да се отървете от миналото.

Източник: elitedaily