Не си мислете, че ечемикът просто малко боли. Това е малко и тежко гнойно възпаление на миглите и мастните жлези.

Възпалението се изразява в остра болка, но преминава бързо (в рамките на една седмица), и обикновено самостоятелно.

Да определите сами заболяването не е трудно: симптомите са много характерни, не можем да го сбъркаме с друго, а знаем ли причините за възникването му?

Нека разберем защо се появява

 

ечемик на окото.

Повечето хора погрешно смятат, че основната причина е хипотермията. А правилният отговор е бактериална инфекция. Понякога е достатъчно просто да докоснете очите си с мръсни ръце - и разярената инфекция вече е в разгара си. За да се предпазите, никога не пренебрегвайте правилата за лична хигиена.

Лекарите отдавна са разбрали, че ние, момичетата, сме по-податливи на това заболяване, отколкото силната част на човечеството. Това е доста лесно да се обясни: жените са много по-склонни да пипат очите си, например докато нанасят грим. Поради това е важно да се спазва хигиена и в този случай - използвайте само собствената си козметика и редовно почиствайте четките и апликаторите.

Липсата на витамини, слаб имунитет или заседнал начин на живот, също така обяснява защо на окото се появява ечемик. Често се появява някакво възпаление, а заедно с него рязко се понижава самочувствието и "скача" температурата. Ако това е така - незабавно се обърнете към специалист и потърсете медицинска помощ.

Причината, поради която противният ечемик се появява на окото, може да се дължи на различни хронични заболявания. Диабет или стомашно-чревно заболяване често се явяват като провокатори. В такива ситуации е добре да се започне с лечение именно на източника.