Ужасно е да си сам

Никога няма да бъдем в подходящо състояние на духа да изберем партньор, ако идеята да останем сами ни се струва непоносима. Трябва да бъдем абсолютно спокойни с възможността за дълги години на самота, за да имаме изобщо някакъв шанс да изградим добра връзка. В противен случай ще обичаме повече това, че вече не сме сами, отколкото партньора, който ни е спасил от това да сме самотни.

За съжаление, след една определена възраст обществото прави животът на необвързаните опасно неприятен. Социалният живот започва да замира, застрашени от свободата на необвързаните, двойките вече не ги канят така често на гости, човек започва да се чувства странно, когато ходи сам на кино. Възможностите за секс стават все по-малко. Въпреки всички нови уреди и предполагаема свобода на съвремието, да си легнеш с някого може да се окаже много трудна задача. А да очакваш това да се случва редовно и с нови хора след като навършиш 30, е обречено на разочарование.

Много по-добре би било да реорганизираме обществото, така че да наподобява университет – с обществено хранене, общи съоръжения, редовни увеселения и свобода на сексуалните взаимоотношения… 

По този начин всеки, който прецени, че иска да се ожени, ще бъде сигурен, че го прави заради положителните страни на партньорството, отколкото за да се отърве от негативите на живота като необвързан.

По времето, когато сексът е бил позволен само в рамките на брака, хората са осъзнали, че това ги е карало да се женят, водени от погрешни мотиви – да получат нещо, което по изкуствен начин е било ограничено в обществото. Днес хората са свободни да направят много по-добър избор за това за кого да се оженят, тъй като вече не просто откликват на отчаяно желание за секс.

Но все още има недостатъци в други сфери на взаимоотношенията. Когато възможността за компания е достъпна само под формата на партньорство, хората се събират само за да споделят самотата си един с друг. Време е да освободим преживяването на "компания" от обвързването му с представата за "двойка", и то да бъде така лесно достъпно и широкоразпространено, както активистите за сексуална свобода искаха да бъде сексът.

Източник: The Philosophers Mail