Не е лесно да си силна личност. Най-вече за теб. Силните личности не бягат от проблемите, те се изправят лице в лице с тях... и искат да ги разрешат. Провокират себе си и другите. Искат да се развиват. Искат отговори. Искат живот.

Този мироглед, това светоусещане се отразява и на връзките им. Които почти винаги са сложни, объркани и трудни. Защото това просто е част от кармата на силните хора, на хората, които...

1. Не търсят готови решения, а собствените си решения

Силните хора не се задоволяват с отговора „Така се прави” и не се интересуват как постъпват останалите. Те търсят собствения си път. Искат да изградят собствената си връзка – със себе си и с човека до себе си. А когато бягаш от готовото решение, когато бягаш от шаблона, невинаги знаеш къде отиваш. Но силните хора не се страхуват от неизвестността. Страхуват само от безличността, от еднаквостта, от това да са като всички останали... И ако човекът до тях не ги разбира, ако предпочита спокойното и безметежно съществуване пред вечното търсене и опит за развитие, връзката ще е, меко казано, трудна. Поне до момента, в който другият осъзнае, че има до себе си силен човек, че има до себе си учител. И го последва. Към неизвестното. Към автентичното. Към това, което прави живота смислен.

2. Не се страхуват да рискуват

Те не искат гаранции. Готови са да се хвърлят с главата надолу. И го правят. Увличайки след себе си и човека до себе си. Или поне се опитват да го направят. Ако той се страхува, ако не е склонен да рискува, ако иска да премисли всичко, преди да действа, взаимоотношенията се обтягат. Появява се напрежение. Връзката става трудна. Но това няма да накара силния човек да се разубеди, да се промени. Той знае, че единственият начин да живееш, е да се осмелиш да... живееш. И знае, че мисията му е да следва пътя си. И да помогне да другите да стъпят и да следват своя. Затова силният човек ще настоява. Ще провокира партньора си да се развива. Ще го предизвиква да е смел и освободен. Ако той го чуе, пред двамата ще се разкрие нов свят. Истинският свят. Светът на осмислената и осъзната любов. Любов, която се създава. С действията и безстрашието на двама души.

3. Не се поддават на манипулации

Силните хора отстояват мнението си. Защото отстояват себе си. Те няма да подменят убежденията си с нечии чужди. Готови да се защитават това, в което вярват. Дори ако трябва да застанат срещу най-близкия си човек. Силните хора правят компромиси, но не и с ценностите си. Затова, когато другият се опита да ги „моделира”, да ги манипулира, среща силен отпор. Среща гняв. Силните хора не могат да приемат, че някой ще си позволи да опита да направлява мислите и постъпките им. Силните хора просто са силни. Просто са себе си. И имат нужда да усещат същото в човека до себе си. 

4. Не бягат от конфликтите

Силните хора не се страхуват да наричат нещата с истинските им имена. Те не си затварят очите, не си зариват главата в пясъка. Говорят откровено за всичко - за всичко, което им харесва, и за всичко, което не им харесва. Когато се появи проблем, не бягат от него. Спират, поглеждат го с открит поглед и започват да търсят решение. Провокират и партньора си да направи същото. Не премълчават, не преглъщат, не се самозалъгват. Посочват с пръст това, което трябва да се промени, и започват да работят за неговата промяна. Ако другият обаче предпочита да се извърне настрана и да изчака проблемът сам да се реши, сам да отшуми, тогава... наистина се получава проблем. Силните хора са хора на действието. Хора на смелостта. И имат нужда от също толкова силни хора до себе си.