С този текст не желая да ви убеждавам да спрете да инвестирате в книги напечатани на хартия. Аз самата обожавам мириса на нова или пък много стара книга. Но има причини, които ме карат да определям купуването на електронен четец за едната от трите най-успешни и емблематични покупки в досегашния ми живот.

Съвсем ясни са и без необходимост да описвам предимства като: спестявам пари като не купувам всички книги, които искам да прочетем, чета, а за целта не се изсичат дървета, пестя място вкъщи, нося „дебели” и много книги навсякъде с мен, и мога да чета според настроението си, която си пожелая, и т. н. Има обаче още някои качества на електронния четец, които открих, четейки книга след книга през последната година, и искам да ги споделя с всички, които все още се двоумят дали да си купят четящо устройство.

Щади очите ми

Технологията „електронно мастило” е толкова приятна за окото, че често ми се случва да пипам екрана на четеца си, опитвайки се да усетя повърхността още по-добре. Естествено, не усещам нищо по-различно на докосване, но очите ми са така благодарни за комфорта, които им подсигурявам. Възможността сама да определям големината на шрифта също играе роля за запазването на остротата на зрението ми, както и за бързината на четене.

Дори четците с подсветка, която позволява да се чете на тъмно, са все така щадящи за окото, когато нагласяме яркостта на по-ниските опции от възможната скала. И тук, „електронното мастило” дава една друга консистенция на буквите, която няма нищо общо с тази, която виждаме на екрана на лаптоп, таблет или телефон. „Мекотата”, която се излъчва от четеца, ми осигурява по-голям комфорт от този, които получавам, дори когато чета на хартия.

Четецът помни

На всички ни се е случвало да загубим страницата, до която сме прочели книгата си. С четеца, не само няма нужда да пъхам отбележител или да подгъвам ъгълчето на страницата – той помни до коя страница съм прочела, дори и да чета няколко книги едновременно. Случвало ми се е обаче и да чета с усилие на волята, докато очите ме се затварят, и понякога просто да заспя с четеца в ръка. Преди намирах книгата си посмачкана сутринта, и, естествено, не знаех докъде съм стигнала. Вече не! Четецът ми се е самоизключил след няколко минути неползване, и е запомнил до коя страница съм стигнала. Каква приятна изненада за добро утро!

Дискретност

Изкушавате ли се да четете еротични романи като „50 нюанса сиво” и двете ѝ продължения? Няма проблем, можете да четете подобен род книги на публични места и само вие да знаете за това. Ако не се изчервявате, никой няма да разбере!

Лекичък е

Лекият четец наистина ми помага да чета във всякакви пози! Няма нужда да придържам с две ръце книга от 700-800 страници. Мога да се наслаждавам на усещането от няколкото грама в ръцете ми и да „прелиствам” страниците само с минималистичното движение на единия си пръст. Докато съм си полегнала и прекарвам неделния следобед блажено погълната от сюжета, държа с една ръка и отпусната китка четеца. И без да усетя никакъв дискомфорт, съм прочела още 20%!

Любимите ми откъси са винаги с мен

Докато чета попадам на абзаци, които ме докосват дълбоко или които бих искала да препрочитам, за да ми напомнят за важните неща в живота. Четецът не само ми позволява да си подчертая и запазя тези откъси, но ги запазва завинаги на устройството. Дори, когато изтрия книгата, от която е откъса, той остава на мое разположение в отделна папка в четеца.

Дели ме само минута от новата книга

Четецът ми дава предимството да започна да чета желаната книга почти веднага. Да избера, сваля и започна да чета мога дори без да стана от стола! Не, че няма чар в това да отида до книжарницата, да прелиствам, избирам и да се прибера с новите си покупки, но в забързаното ни ежедневие всяка минута е от значение. Четецът и електронните книги ми спестяват много време, време, което мога да инвестирам в още четене!

О, Боже, дано там да има интернет!

Това е единственото, което ми е нужно, независимо до къде пътувам. Има ли интернет – имам и книгата, която така горещо ми е препоръчана на мое разположение. И мога да започна да поглъщам мъдростта ѝ веднага, в този миг! А когато жаждата за знание е удовлетворена, спокойствието в живота ми е далеч по-постижимо!

Прочитам значително повече книги

Поради всички изброени по-горе причини, броят книги, за втората година, през която имам четец, се увеличи драстично. Наистина чувството да прочитам книга след книга, за които само си си повтаряла, че искам да отделя време, е удовлетворяващо. Развила съм, така наречената от мен, книжна алчност. Списъкът ми с набелязани четива постоянно се увеличава, но аз съм спокойна, четецът е с мен! Винаги!