Когато става въпрос за отслабване, мъжете обикновено имат значително по-малко затруднения при свалянето на тегло в сравнение с жените. Отговорът на този въпрос може да направи отслабването по-лесно. Има няколко причини, които обясняват, разликата в скоростта и лекотата на отслабване сред мъжете и жените, дори и те да са на една и съща възраст и с еднакво телесно тегло.

Мъжките хормони помагат на мъжете да отслабват по-бързо. Тестостеронът и хормонът на растежа увеличават скоростта на метаболизма и ефективността. Те също така увеличават мускулната маса на тялото и помагат на организма да губи мазнини по-бързо. Тъй като мъжете произвеждат повече тестостерон и хормони на растежа, те са склонни да изгарят мазнините и да губят тегло по-бързо, отколкото жените. Жените имат повече мазнини, отколкото мускулна маса. Жените имат почти двойно повече мазнини от мъжете, което им помага при износването на децата. Жените обикновено носят повече мазнини в долната половина на тялото, като тези мастни клетки са тези, които съхраняват мазнините. Още една причина е фактът, че мъжете имат повече мускули. Мускулната тъкан е по-активна и изисква повече калории от колкото мазнините.



По време на бременност и менструация, мастните клетки в тялото на жената задържат вода, поради хормонални промени. Уголемяването на мастните клетки води до бавна циркулация, което от своя страна прави изгарянето на мазнини по трудно. Хормонът прогестерон, който се произвежда в по-големи количества при жени, предизвиква глад и създава чувство за сънливост, което води до увеличаване на теглото. В скорошно изследване е установено, че мъжете изгарят 20% повече калории, отколкото жените. Това може да се дължи както на половите различия, така и на факта, че мъжете са изложени на повече физическо натоварване.

Мастните клетки се умножават и разширяват по време на бременност. След бременността мастните клетки са все още налице в организма и всеки път, когато в тялото има повече калории от препоръчителната дневна доза, тези мастни клетки се разширяват и ви карат да наддавате тегло. В началото на менопаузата производството на естроген се забавя, което води до натрупване на мазнини около гърдите и талията. С напредване на възрастта, вие губите мускули и натрупвате мастна тъкан с всяка изминала година.

Поради тези причини, жените са по склонни да качват килограми от мъжете и отслабват по-трудно от тях. Всичко това не означава, че дамите не могат да губят телесно тегло. Това означава, че те ще трябва да работят малко повече и по-дълго, отколкото мъжете. Ако искате да сте физически здрави и да имате добра фигура, от съществено значение е да спазвате добра диета и да се упражнявате редовно в течение на продължителен период от време.

Ако тази статия ви е била полезна, последвайте Dama.bg във Фейсбук, за да не пропускате важните теми в живота на жените.