В живота си всяка жена има поне един кратък период, в който ноктите на ръцете й стават чупливи и податливи на външни влияния. Често това се случва със смяната на сезоните, когато организма ни губи ценни минерали, под влияние на стрес, лош хранителен режим или дори бременност. Природата обаче е измислила трикове, с които да запазим красотата си и един от тях е сладкият бадем.

Ноктите ни редовно се нуждаят от глезене и лечение, за да ги запазим с лъскава и здрава повърхност. В противен случай, те ще загубят своята плътност и ще бъдат уязвими при най-дребни влияния. Хубавото е, че това лечение може да стане съвсем лесно и само за няколко минути дневно с бадемово масло. 

Защо бадеми?

Бадемовото масло е много ефективен начин за поддържане на ноктите, който ще им помогне да бъдат подхранени и хидратирани през цялото време. Да думата е точно хидратирани. За да имате здрави нокти, те трябва да са в добър баланс. Единствено по този начин те ще запазят своята здравина и няма да се чупят при всяко одраскване или удар в по-твърда повърхност.

Бадемово масло е богат източник на витамин Е, който е естествен антиоксидант. Освен това витамин Е може да защити кожичките на ноктите от лющене, напукване и изсушаване – все неудобни ситуации, който често ни лишават от красив маникюр. Освен това стимулира растежа на ноктите, като новите участъци стават гладки и много по-здрави, отколкото обикновено. Витамин Е подпомага борбата с увреждането на кожата, преждевременното й състаряване и кожни заболявания.

Как да изберем масло?

Когато решим да използваме масла за разкрасяване, е много важно да изберем качествени. В противен случай ефектът може да е обратен на очакваното.  За да кажем, че едно масло е качествено, първо то трябва да е студено пресовано. Масло, което е получено чрез нагряване и химически процес, е лишено от много от своите ценни качества.

Важно е също така бадемовото масло, което си купуваме да няма аромат или ако се усеща такъв, той да е съвсем деликатен. Много козметични марки добавят аромат на маслата си, за да засилят впечатленията за тяхната натуралност. Ароматите обаче често са алергени за хора с чувствителна кожа и е възможно да предизвикат дискомфорт, лющене, обрив и зачервяване. Никога не си купувайте ароматизирани масла. Ароматите имат и друга функция – да прикрият, ако маслото е започнало да гранясва.

Как се използва?

Да нанесете бадемово масло на ноктите е детска игра. Важно е да запомните, че за да има ефект, ноктите ви трябва да са чисти от лак и други препарати. Може да се възползвате от маслото направо от шишето, като изсипете малко количество в шепата си. Нанесете върху целите ръце като олио, като се съсредоточите да разтъркате леко в областта на ноктите и кожичките, за да стимулирате усвояването.

Може да си направите и ваничка с бадемово масло за силно наранени нокти. В малък тесен и висок съд изсипете известно количество масло и потопете в него всеки нокът за 2 мин. След това оставете да попие сам мазнината. Остатъкът се изхвърля или се използва за да се намажат с него ръцете (като масажно олио). 

Същата операция може да повторите и с напоен в бадемово масло памучен тампон. Разтрийте всеки нокът енергично. Уверете се, че повърхността на ноктите е напълно покрита и след това оставете за няколко минути да попие мазнината. Прилагайте, колкото често е необходимо. След 10-14 дни ще забележите видима промяна в структурата на ноктите. Те ще са гладки, лъскави и ще растат бързо. При това еластичността им също ще се подобри и няма да се нацепват.

За поддържаща терапия пък е достатъчно да се обръщате към бадемовото масло 1-2 пъти седмично. На чисти нокти нанесете малко количество и след това разтрийте с палец. Нека попие и след това може да преминете към рутинните си грижи за красиви нокти.

Източник: blog.ekomama.net