Полента е традиционно италианско ястие, приготвено от царевичен грис.

Широко разпространено блюдо в северна Италия, особено в регионите Ломбардия и Фриули-Венеция Джулия. Популярно ястие е също в Швейцария, Хърватия, Словения (нарича се „жганци“) Сърбия, България (нарича се „качамак“) и Румъния (мамалига).

Царевицата е богата на витамини В, витамини РР, витамин К, витамин С и витамин Д. На първо място ценен е витамин В4 – холин. Освен витамини, тя съдържа добър набор от фосфор, желязо, калий, мед, магнезий, цинк, никел и дори злато. Органичните киселини са представени в царевицата от глутаминовата, аскорбиновата и фолиевата.

Ето още една идея как да консумираме царевица с удоволствие:

Тарт от царевичен грис и спанак

Необходими продукти за 4 човека:

100 гр царевичен грис био 
500 мл вода
щипка сол, щипка черен пипер

за топинга :

250 гр спанак суров
50 гр кашкавал (или веган моцарела)
1 скилидка чесън

Кипнете водата в дълбока тенджера и на бавна струйка изсипете полентата, бъркайки непрекъснато. Варете около 5 мин с постоянно бъркане, до момента, в който започне леко да се отлепя от стените, подправете по желание на сол и пипер. В застлана с хартия тавичка изсипете готовата полента и разстелете равномерно.

В отделна тенджера сложете измития спанак на пара за няколко минути, колкото да може да поомекне и да отцедите част от водата. Така приготвения спанак нарежете и подправете с черен пипер и чесън. Разстeлете спанака върху полентата и допълнете кашкавала или моцарелата. Пече се на 180 градуса с вентилатор до желания цвят, около 10 мин.

Плънката може да бъде много разнообразна и да включва сушени домати, сирена, зеленчуци и дори доматено пюре, включете въображението си в действие и добър апетит!

Рецептата е предоставена от Антония Карова


Виж още рецепти от Антония:

Вкусно и здравословно брауни. Възможно е!

 

Ако и вие искате да споделите с нас своите вкусотии, можете да ни изпращате рецептите си на имейл [email protected]