На фона на разгръщащата се Четвърта индустриална революция и световното обединение за борба с климатичните промени, довело до подписването на споразумението в Париж в края на 2016 г. развитието на зелените технологии се очертава като един от ключовите фактори, които ще определят общото ни бъдеще.

Спецификата на този толкова важен сектор предполага, че голяма част от иновациите идват не от големите корпоративни играчи, които изпитват трудности да изминат тежкия процес на дигитална трансформация на дейността си, а от малки прохождащи компании, способни да разтърсят индустрията с идеите си.

Миналата седмица най-голямото събитие за дигитална икономика и иновации в региона, Webit.Festival Europe запозна международната си публика с десет такива компании от България и Северна Европа, за които беше обособена специална “зелена” част от стартъп зоната на фестивала.

Имената на участвалите компании са Desertcontrol, CO2 Cards, Sweet Home, Greencorp.io, Galex, Teraloop Ltd., Enerwall, Narcine, Sea Harmony Ltd. и QQ Natural.

Всички те бяха част от голямото състезание Founders Games, в рамките на което 100 стартиращи компании, избрани от над 2450 кандидати, се бориха за инвестиция от €200 000, осигурена от изпълнителния председател на Webit.Foundation Пламен Русев, съоснователя на Telerik Academy Васил Терзиев, съоснователя на Imperia Online Доброслав Димитров и съоснователя и изпълнителен директор на Chaos Group Петър Митев.

Участниците в надпреварата получиха безвъзмездно изложбени площи и билети за фестивала, както и уникалната възможност да представят идеите си на стартъп сцената на Webit пред бизнес лидери и инвеститори. Имената на стоте участници във Founders Games, както и повече информация за дейността им, можете да откриете тук.

Сред участниците в журито се открояват имена, като проф. Шафи Ахмед (Съосновател на Virtual Medics и Medical Realities), Лиса Латс (Заместник-ръководител на здравната програма на IBM Watson), Гарет Уилямс (Основател и изпълнителен директор на Skyscanner), Джонас Джейкъби (Вицепрезидент за облачните и мобилните технологии на IBM), Сохайла Уфата (Инвестиционен ръководител на BMW i Ventures) и още редица високопоставени експерти от най-големите компании в света. Северноевропейските стартъпи пристигнаха в България с помощта на програмата Innovation Norway - най-важният инструмент на норвежкото правителство за иновации и развитие на местните компании и индустрии.

В рамките на два дни Webit.Festival успя да събере в София Тех Парк повече от 5000 представители на глобални Fortune 500 компании, топ брандове, политици, създатели на едни от най-иновативните бизнеси, инвеститори и най-интересните стартъпи от Европа и целия свят.

Програмата на събитието обедини 12 паралелни конференции, разгърнати на 4 сцени и обхващащи теми, като интернет на всичко (IoE), мобилност, финансови технологии, здравни технологии, лидерство в дигиталната икономика, изкуствен интелект и виртуална реалност.