Според последните тенденции голямото дупе е на особена почит.

Жените навсякъде по света са отдадени на фитнес програми, с които да изваят голямо и стегнато дупе, а някои звезди, които не са надарени от природата като Дженифър Лопес, решават да го постигнат с импланти, като Ники Минаж, Иги Азалея и Ким Кардашиян.

Изненадващо, голямото дупе не само изглежда добре, но може да е свързано и с други предимства за теб.

Според едно проучване, в което са взели участие 16 000 жени, извършено от Оксфордския университет, жени с по-големи дупета от средностатистическото са по-интелигентни и по-неподатливи на хронични болести.

Ученият, който е открил тази необичайна взаимовръзка, е Константинос Манолополус. Той казва:

„Схващането, че разпределението на мастната тъкан е обвързано със здравето, е познато на медиците от известно време. Но едва от скоро натрупването на мазнините основно в бедрата и седалището е смятано за положително за здравето, а мастната тъкан в долната част на тялото е полезна сама по себе си.”

Според проучването жени с по-големи дупета имат по-ниски нива на холестерола и глюкозата, имат по-високи нива на Омега 3 мастни киселини, които са свързани с развитието на мозъка.

С по-голямото дупе идват и по-високите нива на хормона лептин, който подпомага регулирането на теглото, и на хормона динопектин, който носи ползи за сърцето и има противовъзпалително действие. Освен това мастната тъкан около седалището улавя вредни мастни частици и предотвратява сърдечно-съдови заболявания.

Трябва да се отбележи, че натрупаната мастна тъкан в коремната област и въобще в горната част на тялото, не е полезна и може да доведе до редица здравословни проблеми – високо кръвно, диабет и висок холестерол например.

Изглежда, че голямото дупе има и неочаквани ползи.