Много дами искат да се избавят от излишните килограми, но само мисълта, че трябва да спазват строга диета моментално убива желанието им за здравословен начин на живот. Честно казано, за да стопите излишните килограми се изисква малко повече воля и желание от обикновено. Спазването на хранителен режим не е чак такова „наказание“, каквото го представят хората, които не са могли да се преборят с апетита си към „джънк“ храните. Дори да не се придържате стриктно към хранителния си план, бихте могли да се отървете от излишните килограми. Стига да водите достатъчно активен живот и да не прекалявате с вредните храни.

С леки ограничения и хитрини бихте могли успешно да свалите няколко килограма. Доказано е, че могат да се стопяват мазнини дори без да сте на „диета“ или да спортувате активно. Ето как би могло да се случи това:

Спете повече

Едно интересно изследване показва, че ако спите с един час повече всяка вечер, бихте могли да свалите между 4 и 6 килограма годишно. Изследването се базира на идеята, че ако спите с един час повече ще намалите калориите си с 5 процента, тъй като няма да мързелувате пред телевизора с чипс, шоколад или друга висококалорична храна в ръка.

Хранете се с повече зеленчуци и плодове

Освен че съдържат ценни витамини и минерали, плодовете и зеленчуците са изключително нискокалорични храни, които може да хапвате по всяко време, без да се притеснявате за килограмите си. Именно поради тази причина е препоръчително към всяко основно хранене да добавите и свежа салата. Освен това, когато сте гладни, по-добре хапнете 1-2 банана, които ще ви заситят за много по-дълго време, отколкото един среден дюнер.

Ограничете алкохолните и газирани напитки

Алкохолът и газираното са най-големият враг на всяка „диета“. В една чаша кока-кола се съдържат повече от 200 калории, а някои хора приемат минимум по 1 литър от газираната напитка дневно! Същото се отнася и за алкохола. Трябва да ограничите до минимум техния прием и със сигурност ще свалите няколко сантиметра от обиколката на тялото си.


Използвайте по-малки чинии и не изяждайте всичко в тях


Доказано е, че ако използвате по-малки чинии от стандартните, ще си спестите поне 100-150 калории на ден, което съвсем не е за подценяване. Това ще рече, че за една година бихте могли да свалите от 3 до 5 килограма, в зависимост от това какви храни консумирате.
При положение, че не разполагате с такива чинии, то може да прибегнете към далеч по-рационалното – просто не изяждайте всичко, което ви е сервирано. Това в никакъв случай не означава, че трябва да оставате гладни, а да се предпазите от преяждането, което е една от основните причини за натрупването на излишни килограми.

Стремете се да изгаряте повече калории от обикновено

Най-добрият начин за изгаряне на калории е спортът. Обаче, ако нямате време да се отдадете на пълноценни тренировки, то това не означава, че трябва тотално да отпишете всякаква физическа дейност. Напротив. Стремете се да бъдете постоянно в движение и когато имате малко свободно време – използвайте го пълноценно. Например, с една най-обикновена 20-30 минутна разходка в парка може да изгорите от 100 до 200 калории. Също така може да съчетаете полезното с приятното – основното почистване на дома е идеален начин да се раздвижите и същевременно да изгорите малко повече калории от обикновено.