"Животът е това, което се случва с теб, докато оживено кроиш други планове." Джон Ленън

 

Всички сме чували неведнъж израза: „Щастието се крие в това да уловиш мига”. Изглежда, че всичко е просто: трябва да сте наясно с всеки един момент, да се насладите на всяка минута и да следвате сърцето си.
Това е вярно. Но е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Освен това, невинаги е ясно, какво точно означава да осъзнаваш всеки миг. Ето как разнищва това писателят и треньор Марк Чернофф:

1. Да приемам, че нашата реалност е точно тук и точно сега!

• Тайната на здравия разум, тяло и душа не е да скърбиш за миналото, да се тревожиш за бъдещето, а съзнателно и целенасочено да живееш в настоящето.

• Човек, който е способен да се наслади пълноценно на момента "тук и сега" - е истински богат човек. Друго място и време в действителност не съществува.

2. Негативните мисли са безвредни, докато не повярваме в тях.

• Чувстваме се зле не заради самата мисъл, а поради факта, че тя ни е скъпа. Дори когато мисълта ни пречи, понякога ни е жалко да се разделим с нея – тя си е наша.

• Да свикнете с дадена мисъл означава, че тя за вас е самата истина и не изисква доказателства. Вярвате в нея... понякога с години.

3. Никой няма да ни накаже за гнева; той самият е наше наказание.

• За своите действия или думи, които сме казали в гнева си, ние почти винаги съжаляваме след това. Номерът е да осъзнаем навреме какво се случва и да "се вземем в ръце."

• Да бъдеш ядосан и недоволен е лесно. Но да правиш нещо полезно в това състояние, е почти невъзможно. Животът е твърде ценен и кратък, за да го прекарваме в гняв.

4. Дълбоко в себе си знаем колко струваме и как да се отнасяме към самите себе си. Не се нуждаем от това другите да го потвърдят.

• За да разберем света, е необходимо понякога да го погледнем от друг ъгъл. И себе си също.

• Понякога мислите ни се объркват. Тогава ни се иска някой да ни оправдае и защити пред нас самите. Не търсете някой, който ще ви позволи да бъдете себе си. Не се нуждаете от одобрението на някой друг, за да бъдете щастливи!

5. Всичко се случва два пъти: първо в главата, а след това и в живота.

• Ако сами не си поставим цел, ще си останем да тъпчем на едно и също място. Или някой друг ще ни я измисли.

• Позволете на вашия вътрешен компас, правилно да ръководи действията ви.

6. Самотата не съществува - ние винаги имаме себе си.

• Дори и най-близките хора не могат да се поставят напълно на ваше място.

• Ние винаги ще бъдем сами, дори ако сме заобиколени от десетки приятели. И в същото време не сме сами - имаме себе си.

7. Да вярвате в едно, а да правите друго, е несправедливо по отношение на самите вас.

• Не се съсипвайте, не предавайте мечтите си, не се опитвайте да обяснявате чувствата с някаква логика. Не прекроявайте своето уникално "аз" в съответствие с модата. Отделете време да помислите и да осъзнаете какво искате наистина, с цялото си сърце.

• В действителност, ние винаги знаем дали изборът ни е правилен или не. Знаем кои мисли са полезни за нас и кои - вредни. Така че действайте и не позволявайте ничии съвети да ви отклонят от пътя.

8. Има правилен път, има и лесен път, но не винаги това е едно и също.

• Когато открием своя път в живота, истинската борба тепърва предстои. Всяка стъпка може да бъде изключително трудна, но затова пък ще бъде по-интересно, отколкото да следвате "пътя на най-малкото съпротивление."

• Човек не се отказва от мечтите си, защото остарява. Напротив - той остарява, защото изоставя мечтите си.

9. За да получиш нещо, трябва да жертваш нещо.

• Когато разберем какво искаме, в същото време ние мислим какво сме готови да пожертваме за него. Няма как да отидем в друга страна, без да пътуваме, макар и понякога с досада. Няма победа без умора и болки в мускулите.

• Ако се чувствате зле се запитайте защо. И ако изведнъж осъзнаете, че мечтаете за нещо от години, но нищо не се случва и не сте дори с една стъпка по-близо до мечтата, може би причината е, че вие всъщност не го искате или не сте готови да пожертвате нищо за него.

10. Постоянното суетене е пълна противоположност на живота.

• Инвестирайте силите си в правилни и разумни за вас неща. Изкушаващо е да разпределите деня си по минути, да напишете дълъг списък със задачи и нещо в крайна сметка да ви разсее. Съблазнително, но безполезно. Нужно е от време на време да си почиваме. Оставете малко време и за себе си.

• Но за най-важните неща е нужно да се направи добър план. Все пак, това не означава, че трябва да следваме стриктно графика. Нуждаем се от основа, за да знаем какво да правим, а също и време, за да си отдъхнем, без да се суетим.

11. Колкото повече се опитваме да контролираме всичко, толкова по-малко се радваме на живота.

• Не си съставяйте хиляди планове. Работете върху целта си, но бъдете гъвкави като тръстики срещу вятъра. Не всичко върви винаги по план. Например най-добрите моменти в живота се случват внезапно, а най-големите разочарования настъпват, когато не се изпълнят очакванията ни.

• Понякога просто трябва да се отпуснем, да поемем дълбоко дъх и да позволим на всичко да се случва по реда си.

12. Ако в крайна сметка се почувствате уморени, означава че е време да се отпуснете и да се насладите на това, което вече имате.

• Трябва редовно да възстановяваме силите си. Почивайте както ви харесва – разхождайте се в парка, плетете чорапи, гответе. Или просто останете сами, вслушвайки се в себе си. И не правете нищо друго в този момент. Намерете време, за да си починете от шума и суетата.

• Да направим пауза и да оставим Земята да се върти без нас – това е нещо съвсем естествено. В противен случай ще прегреем.

И накрая:

Най-големият враг на съзнателния живот и на дълбоките успокояващи мисли, е постоянната заетост. Ние всички имаме срокове и спешна работа, но за малцина е жизненоважно непрекъснато да правят нещо. И като резултат можем само да съжаляваме, че твърде много сме се суетили, вместо просто да се насладим на момента.

В края на краищата, за това съвсем не е нужен специален повод.