За да опазите здравето си, е добре да гледате етикетите на всички продукти, които купувате. Обикновено, влизайки в магазина, сме със съзнанието, че щом дадена стока е стигнала до магазинната мрежа, то тя е безопасна за употреба. За съжаление това далеч не е така. В днешното консуматорско и замърсяващо сме принудени да си купуваме дори и най-жизненоважният продукт за нашия организъм - водата.

Замисляли ли сте се обаче за опаковките, в които тя се продава и дали те са безопасни?

Всяка бутилка съдържа описание за типа пластмаса, която е използвана за направата й. Това е от изключителна важност, тъй като всеки вид пластмаса съдържа определени химикали с различна степен на опасност за здравето.

Разликата е в това дали те се изпускат във водата, която консумирате или не.

Нека заедно разгледаме различните означения:

#1 PET или PETE

Употребява се при бутилките за еднократна употреба. При тях има вероятност във водата да бъдат изпуснати тежки метали и химикали, които влияят на хормоналния баланс.

PET е полимер, който се използва и при опаковането на други продукти. Освен това полиетиленовият терефталат може да изпуска различни канцерогени. 

#2 HDP или HDPE

Практически този вид пластмаса не изпуска никакви химикали и експертите препоръчват, когато пазарувате, да се спрете на такъв тип бутилки. Тя се използва при направата на бутилки за олио, почистващи препарати, играчки и найлонови торбички. Тя е сравнително лесна за рециклиране. 

#3 PVC или 3V

Този вид бутилки изпускат два вида химикали, които влияят на хормоните в организма ви.

PVC е мека, гъвкава пластмаса, която обикновено се употребява за пакетиране на храни, за изработката на детски играчки, за обвивките на компютърни кабели, както и за части от тръби за водопровод. Тъй като PVC е относително неподатлива на слънчева светлина и промени във времето, тя се използва за направата на дограма, градински маркучи и беседки.

#4 LDPE

Този вид пластмаса не се използва за направата на бутилки, въпреки че не изпуска химикали във водата.

Тя се използва много често за найлонови торбички, както и за някои често от дрехи и мебели.

#5 PP

Това е вид бяла полупрозрачна пластмаса, която се използва за опаковането на течности и кисели млека.

Полипропилен пластмаса е здрава и лека, а освен това има отлична топлоустойчивост. Тя служи като бариера срещу влага, мазнини и химикали. PP също често се използва за еднократните памперси, кофи, пластмасови капачки от бутилки, маргарин и кисело мляко, опаковки за чипс, сламки.

#6 PS

PS е от вида пластмаси, които изпуска канцерогени и често се използва за направата на чашки за кафе и опаковки за храна.

#7 PC 

Най-опасната пластмасата, която отделя BPA химикал. Този химикал се използва широко при направата на пластмаси за бебешки бутилки, контейнери за храни и напитки, както и облицовка на хранителни консерви.

Най-притеснителното от всичко е, че химикалът присъства и в бибероните за бебета.

BPA въздейства на жлезите с вътрешна секреция, нарушавайки нормалното им функциониране, като изкуствено може да имитира хормони, което се отразява на работата на цялостната ендокринна система. С по-прости думи, нарушаването на тези процеси според някои учени причинява тотална здравна катастрофа и може би е фактор в нарастващата проява на милиарди човешки болести като рак на гърдата, сърдечни болести и малформации у новородените деца.