Любимата съставка на всяка салата, паста, пица – пестото е запазена територия за италианците. Най-капризните гастрономи в света не признават този сос приготвен по друг начин освен техния. Той е и най-щадящ за фините листа на зеленчуците, които накълцани или смлени в блендер винаги губят част от витамините си.

Каква е тайната на италианското песто? За да се получи така кремообразно, то се мачка няколко минути в хаванче. Използват се само листа от зеленчуците, а жилките се отделят. Друг трик е вместо сурови, да се сложат печени ядки. При намачкването си те отделят много по-ароматна паста.

Как да си приготвите перфектното италианско песто? Нужен ви е само един уред – хаванче. Колкото по-голямо, толкова по-удобно ще е за намачкването. Препоръчително е да бъде керамично или каменно. Съставките са: зелена подправка (босилек, рукола, левурда) + твърдо сирене + печени ядки + чесън + олио + сол. Към тях пожелание може да се добави лимонов сок или балсамов оцет.

Ако имате всички съставки под ръка, не отлагайте. Запретнете ръкави и направете своето първо оригинално песто. Ето и необходимите продукти и начин за приготвяне:

50 г зелени подправки
20 г ядки
20 г сирене
1 скилидка чесън
20 мл зехтин
10 мл лимонов сок
сол

1. Направете фина паста от една скилидка чесън.

2. Добавете шепа препечени още топли ядки (бадеми, орехи, кедрови ядки или комбинация) и шепа настъргано твърдо сирене (пармезан, пекорино или комбинация). Пасирайте енергично с чукалото, докато сместа стане почти кремообразна.

3. Добавете билки или зеленчуци на малки порции (босилек, магданоз, мента, рукола, левурда, спанак или комбинация). Мачкайте, докато не се получи паста.

4. Време е за мазнината. На малки порции слагайте зехтин, няколко капки лимонов сок, сол. Вкусът се регулира от вас. След всяко добавяне на съставките, разбърквайте енергично.

5. Финални щрихи: ако искате да е по-меко сложете повече зехтин. Сервирайте веднага пестото или съхранявайте при стайна температура покрита с тънък слой от зехтин.

Забавни вариации: За допълнителна мекота, особено добра за размазване върху сандвич, енергично разбъркайте пестото с малко свежо козе сирене или с половинка добре узряло авокадо.

На какво отива песто? Разбира се, най-класическата употреба е в салата "Капрезе". Свежи розови домати, прасна моцарела и малко сос... Вече сте в Италия. Пицата ви също ще се превърне в изискано италианско блюдо само с една лъжичка от този сос, добавен точно преди сервиране. Любимата доматена супа ще приеме нов изискан облик сервирана с песто. Сварете най-обикновена паста и сложете малко песто към нея. Вече имате шедьовър! 

Източник: food52