Стив Харви, писател и водещ на собствено шоу, е формулирал няколко принципа, които гарантират, че ще получите положителен отговор на молбата си. Според Стив Харви, не очаквайте вашето желание да бъде изпълнено като с магическа пръчица. Необходимо е да кажете на глас това, което ви е нужно. В крайна сметка всичко, което се случва в живота, до голяма степен зависи от комуникацията. Ако не сте в състояние да изразите своите нужди, тогава вие сами сте си виновни. Интересен факт е, че хората, към които се обръщате с някаква молба, я удовлетворяват много по-често, отколкото си мислите. Повечето хора се отнасят сериозно към нуждите на другите. Всъщност, няма нищо лошо в това, да поискате помощ. Понякога от вашата молба зависи как ще живеете - добре или зле. Така че не се колебайте да се обръщате към хората по-често.

Но как да поискате така, че да не могат да ви откажат? Ето шест насоки, които ще ви помогнат да получите положителен отговор на молбата си:

• Знайте колко струвате! Ако не си знаете цената, позволявате на някой друг да ви сложи етикет. Да знаете своята собствена стойност и да говорите на всеослушание за нея, са две различни неща. Например, вие оценявате работата си за 1300 лв на месец. Ето защо, трябва да се стремите да си гарантирате заплата максимално близо до тази цифра. Първоначално заявявате тази цифра, защото в хода на преговорите тя може да падне. Когато знаете колко струвате, има по-голяма вероятност да получите това, което искате.

• Знайте какво заслужавате! Често хората, предимно жените, жертват собствените си интереси в името на другите. Това не е хубаво. Безспорно е необходимо да се правят компромиси, но не забравяйте за себе си. Важно е да не объркате това, което заслужавате, с това, което бихте искали да получите, но все още не сте заслужили.

• Бъдете конкретни! Ясно изразявайте своите желания. Ако не го направите, ще се наложи по-дълго да пътувате до целта си.

• Не правете предположения! Никой не може да чете чужди мисли. Няма значение колко добре познавате даден човек, той не може да отгатне желанията ви, дори ако те са, според вас повече от очевидни. Ясно заявявайте това, което ви трябва още отдалече.

• Говорете за вашите ценности! Излагайте точно своите приоритети, после да не съжалявате, че не сте го направили навреме. Не правете компромиси с вашите принципи, не правете това, което мислите, че не е правилно.

• Отрицателният отговор не е окончателен отказ! Например може нещо да ви откажат. Но това не означава, че трябва да изгорите всички мостове, да прекъснете връзката или да откажете това, което ви предлагат в момента. Погледнете ситуацията през очите на човека срещу вас. Най-лошото, което може да се случи - просто да ви откажат и всичко да си остане по старому!