Dama.bg ви дава възможността да получите професионален психологически съвет за своите проблеми - задайте въпросите си към психолога Кремена Ненкова, която всеки понеделник ще ви дава персонални отговори и насоки.

Здравейте, г-жо Ненкова. На 23 години съм. Имам проблем с родителите ми. След завършването ми на средното училище се записах да уча висше в нашия град. Родителите ми не живеят в България, аз живеех с баба ми и дядо ми, но след година-две дядо ми почина и останах с баба ми. Тъкмо бях започнала първата година в университета, когато срещнах момчето на моя живот. От там започнаха и проблемите. Нашите не го одобриха и търсеха постоянно причини, че той не е за мен. Не мога да разбера как така го решиха (той има средно, какво като няма висше, работи, родителите му са сплотени, има по-голяма сестра с две сладки момиченца, не знам ...). От любов към него няколко пъти бягах от вкъщи, за да съм с него. Продължавах да уча и започнах дори работа, но ме убиваше това, че не се чувам с родителите си и че те не искаха да съм с него. След 3 години и половина заедно аз го напуснах. Покрай моите нерви той не искаше да стои вкъщи с мен, излизаше с приятели и реших, че той е спрял да ме обича. Блокирах го навсякъде. Завърших си образованието и реших да замина в чужбина при нашите и те следователно ми казаха "Видя ли, бяхме прави!". Опитвах се да го забравя, намерих си приятел, но след 2 месеца и всичко приключи. Всеки път аз виждах НЕГО - моята любов. Тогава се случи отново. Той ме намери. Писахме си, видяхме се на камерите и искаме да сме заедно отново, но аз съм затворена тук на 3000 км от него и не мога отново да нараня хората, които са ме отгледали. Не знам какво да правя, не знам къде да отида, знам само, че го обичам и дори да сгреша отново - това е най-сладката ми грешка. Моля Ви, помогнете ми да разбера аз ли греша или наистина трябва да се вслушам в сърцето си.

Н.

 

Скъпа Н., това е много актуална тема в нашата съвременност. Кого да избера: Хората, които са ме отгледали, или Любовта? Сложен въпрос, който си задават много млади хора. В нашата култура, в зависимост от социалната среда, семейните традиции, възпитанието в семейството, някъде все още е прието избраникът, любимият/любимата да се одобряват, да бъдат харесвани от родителите. Когато одобрението липсва, това става причина за много конфликти, лоши отношения, а понякога дори и за прекъсване на комуникацията между поколенията.

Моят опит показва, че много хора се затрудняват да определят границите на подходящите отношения с родителите си. Те често бъркат уважението към тях с подчиняването на живота си като вече зрели хора на възгледите, изискванията, моделите на мислене и поведение на родителите си. Чрез активното си вмешателство в живота на порасналите си деца, родителите пък от своя страна значително допринасят за техните затруднения. В много от случаите поведението на родителите се дължи на факта, че те не са осъзнали, че детето им вече е пораснало, ще обръща внимание и ще прекарва повече време с други хора, а не с тях.

Всеки родител иска най-доброто за своето дете и затова в много случаи избраникът му се струва неподходящ. Това се случва и във Вашата ситуация, скъпа Н., и Ви принуждава да лавирате между неодобрението, страховете на родителите си и любовта към Вашия приятел.

Главното, което трябва да направите, е да разберете защо родителите Ви не харесват този човек. Седнете и поговорете с тях, опитайте се да разберете дали имат основателна причина за това. Попитайте ги кои негови качества не одобряват и какъв трябва да е той, за да Ви подхожда. Понякога, когато сме влюбени, ние сме заслепени от любов и не забелязваме важни качества и поведения на човека, към когото са отправени нашите чувства. Най-често обаче, причините за неодобрението на родителите се крият в ниското образование на нашия избраник, както е във Вашия случай, недостатъчната му перспективност, липса на амбиции. Възможно е човекът да им се струва несериозен и да смятат, че той не би осигурил сигурно бъдеще за Вас и децата Ви.

Мила Н., разговаряйте с родителите си! Чуйте техните доводи и спокойно се опитайте да им обясните къде не са прави. Кажете им, че винаги ще ги обичате и почитате, ще уважавате мнението им, но те също трябва да уважават Вашето. Припомнете им тяхната младост и времето, когато са били влюбени, поговорете си какво отношение са получили те от своите родители и как са се чувствали. Бъдете по-смела и дайте на родителите си време да свикнат с идеята за връзката Ви с този човек.

Това е само моята гледна точка за ситуацията, но какво ще изберете Вие ще подскаже сърцето Ви!