Най-вълнуващата нощ за киноманите по цял свят оправда и дори надмина очакванията ни. Не липсваха и разочаровани и пренебрегнати, но това е в реда на нещата.


Dama.bg ще ви запознае с новите звездни величия, грабнали "Оскар". Най-важните статуетки бяха отредени за филмите "12 години робство", "Гравитация" и "Клубът на купувачите от Далас".



"12 години робство" бе отличен за най-добър пълнометражен филм, а актрисата Лупита Нионго получи приз за Най-добра актриса в поддържаща женска роля.



"Гравитация" пожъна успех в доста технически категории - Най-добър филмов монтаж, Най-добра филмова музика, Най-добра кинематография, Най-добро озвучаване, Най-добър звуков монтаж. Режисьорът Алфонсо Куарон пък си тръгна със статуетка за Най-добър режисьор на годината.



Водещата Елън Дедженеръс успя да създаде настроение дори за тези, които бяха разочаровани от победителите. С блестящото си чувство за хумор тя сюрпризира Брад Пит, Кевин Спейси, Дженифър Лоурънс със сочни пици, които те не се притесниха да хапнат пред всички.


"Американска схема" не успя да пробие в нито една от 10-те си номинации. Разочарован бе и Леонардо Ди Каприо, който не взе приз за ролята си във "Вълкът от Уолстрийт". Така актьорът за пореден път остана само сред номинираните, но не и сред победителите, с което Академията му стана още по-голям длъжник.

Матю Макконъхи и "Клубът на купувачите от Далас" нанесоха съкрушителен удар на Леонардо Ди Каприо и "Вълкът от Уолстрийт".




Кейт Бланшет бе отличена за Най-добра актриса в женска роля във филма "Син Жасмин". Така тя нокаутира колежките си Ейми Адамс, Сандра Бълок, Джуди Денч и Мерил Стрийп в жестока битка.