През есента е лесно да се храним здравословно, защото можем да се насладим на огромното разнообразие плодове и зеленчуци. Едно от любимите ни неща е тиквата - истинско олицетворение на есента.

Тиквите биват много различни сортове с много различни форми, големини и вкусове. Тиквените семки също се използват в готвенето. Освен много вкусни, тиквите са и много полезни. Те съдържат много плодова захар (в качествените сортове до 10%) и други хранителни вещества, като с най-високи стойности е Витамин С (10%). Поради ниската си калоричност (около 17 калории в 100 г) тиквата притежава диетични свойства и се препоръчва при бъбречни и сърдечносъдови заболявания.

Естествено, когато стане въпрос за готвене с тиква, всички се сещат за добрата стара тиквена крем супа или за печена тиква със захар. Ето 5 различни, вкусни и много полезни идеи с тиква.