Алан Лоурънс е професионален фотограф, който реши да съживи популярната детската книжка Elf on the Shelf, като превърне 4-месечния си син Рокуел в мъничко елфче.

Книгата е изключително известна в Америка и разкрива как всъщност Дядо Коледа разбира кой е слушал и кой не. Според Elf on the Shelf, във времето между Деня на благодарността и Коледа, белобрадият старец изпраща в дома на всяко дете елфи, които се крият и следят как се държат членовете на семейството. Вечер, щом всички заспят, елфите отлитат към Северния полюс, за да докладват на Дядо Коледа. Сутрин, преди семейството да се събуди, елфчето вече се е прибрало и е готово за нови подвизи. Всеки ден то се крие на различно място, така че семейството има възможността да играе с него непрекъснато на въображаема игра на криеница, която е изключително забавна за най-мъничките. 

Елфчетата получават своите магически способности, щом им бъде дадено име. Затова и накрая на всяка книжка има поле, на което семейството може да напише името на своето елфче, както и датата, на която го е осиновило. По този начин то получава способността да лети до Северния полюс.

Чудесна традиция, нали?

“Всички наши приятели се забавляват с Elf on the Shelf, а аз винаги съм си мислел, че традицията е малко зловещ, но пък и забавна – идеята елф да идва в дома ти и да се крие на различни места, страшничко, нали? Хрумна ми, че би било забавно да имаме истински елф. Така решихме да превърнем 4-годишния си син в елфче и да направим забавна серия от снимки." - споделя авторът на идеята.