Британският фотограф Тимъти Алън, известен със снимките си за документалния проект Human Planet на Би Би Си, е на пътешествие в България и пуска в официалната си страница уникални снимки от планината Огражден. 

Фотографът със световна слава е роден в Торнбридж в Югоизточна Англия през 1971 г. На 22 г., след като се дипломира като зоолог напуска Великобритания и прекарва 3 години в пътешествия в Индонезия. Тогава се и запалва страстта му към фотографията.

През последните години основният фокус на работата му се обръща към обществата от хора, които са запазили обичаите и живеят далеч от модерната цивилизация. Понастоящем отдава времето си на документирането на разнообразието на човешкото наследство. Неговите документални филми, носители на множество награди са го водили до всички кътчета на света, от близо 6000 м. надморска височина в Хималаите до 40 м. под Южното Китайско море, както и проекти в общества в Арктика, тропическите гори и отдалечени пустинни местности.

По последния си проект, Тимъти прекарва почти 2 години, като пътува с филмовите екипи на Би Би Си, които заснемат поредицата Human Planet.

Това не е първото посещение на Тимъти в България. През 2012 г. той посети 

Бузлуджа по време на снежна буря в рамките на експедицията си за серията Forget Your Past: „Отдалече тя прилича на изоставена летяща чиния“, коментира Human Planet. Снегът допълва в снимките на Алън усещането за изолация и изоставеност.