Никола Райков е български татко с необикновена съдба, който създава първата по рода си приказка-игра за своя мъничък син. 

"Голямото приключение на малкото таласъмче" позволява на децата да създадат своя собствена приказка. Книгата въвлича мъниците много повече отколкото обикновените книги и развива тяхното въображение" - споделя авторът.

Книгите-игри съществуват от 80-те години, но приказката-игра е първата подобна предназначена за деца. Идеята хрумва на Райков от притеснението му, че отношенията между деца и родители става все по-нестабилни. "Имам силна връзка със сина си и се надявам, че моите книги ще предизвикат родителите да четат и играят заедно с децата си. Обещавам им истории изпълнени с хумор и приключения, но преди всичко съчувствие, доброта и разбиране." 

Инициативата на Никола се превърна в истински хит в сайта Bored Panda, където събра множество съмишленици. Българският татко е готов и с английски вариант на своята поредица, която е достъпна за сваляне безплатно.

Защо се спира на този вариант? "Не всичко е пари! Както казва популярната поговорка "Най-хубавите неща в живота за безплатни". Можете ли да оцените приятелството и любовта? Колко струва свободата? Би било жестоко, ако децата не могат да се забавляват с моите книги, защото родителите им не могат да си ги позволят, а писателите на детски книжки не са жестоки" - споделя той.

Никола Райков е роден на 21 юни 1981 г. в Стара Загора. Завършва информационни технологии в Чикаго, като по време на следването си поддържа сайт за кино рецензии върху американското кино. Започва да публикува свои статии, разкази и повести. Силно разочарован от американския начин на живот и светоглед, веднага след дипломирането си се завръща в България. Никола Райков режисира и монтира документални и рекламни клипове и филми, създава графични и уеб дизайни, твори в разнообразни области. От няколко години живее в малко българско селце, далеч от проблемите на големия град, заедно със съпругата си и сина си, за който написва експерименталната приказка-игра "Голямото приключение на малкото таласъмче". След феноменалния успех на първата книга на бял свят се появява и "Още по-голямото приключение на малкото таласъмче", с която печели и най-значимата награда за детско творчество в България "Константин Константинов".