Докато българското общество е разкъсвано от коментари дали е допустимо една жена да кърми детето си в мола, то десетина дами отвъд Океана показаха, че да бъдеш майка винаги е на първо място!

Интересна снимка на група дами, които кърмят по време на военната си служба, се превърна в истински феномен в Интернет. Фотосът е част от кампания, която има за цел да накара обществото да осъзнае, че кърменето е нещо напълно нормално... Дори и в армията.

Идеята за кампанията е на Тара Руби, която е служила във въздушните сили от 1997 до 2001 година. Тя споделя, че по това време е била принудена непрекъснато да търси празни стаи, в които да кърми детето си.
Руби, която днес се занимава с фотография, се вдъхновила за идеята след като чула, че поделението Форт Блис в Ел Пасо, Тексас, е построило специално помещение, в което майките могат да кърмят. Затова тя предложила да заснеме поредица от снимки, на които дами, служещи в армията, кърмят децата си.

Когато една жена види някоя от тези снимки, тя ще осъзнае, че е напълно възможно да бъде активен войник и да се грижи за децата си едновременно, твърди Тара.

Във фотосесията участие са взели 10 дами, които са активни войници. Те позират, облечени в униформите си, а един от най-впечатляващите кадри е споделен над 8000 пъти във Фейсбук.

„Смятам, че днес влязохме в историята“, пише Тара Руби в профила си. „Доколкото знам, никога досега не е правена снимка, която да оказва подкрепа на всички кърмещи майки, които служат в армията. Аз самата бях войник във време, в което никой дори и не помислеше да повдигне въпроса за кърменето. И ето, че сега настъпи моментът.“

Това, че кърмят не ги прави по-слаби войници. Дори смятам, че ги прави по-добри. Да вършиш всичко, което се очаква от теб в армията и освен това да отделяш време за семейството ти, със сигурност те прави по-силна и подготвена за всичко.“

Руби разказва, че за първи път е качила снимката миналия четвъртък, но внезапно е изчезнала от стената й. По всяка вероятност е свалена от Фейсбук, защото платформата не позволява публикуването на разголени снимки, но това не е спряло младата фотографка да я качи повторно.

Под фотоса са изписани купища положителни коментари от други майки, но също така има и огромна вълна от критики на хора, които смятат, че снимката е против общоприетите норми на поведение.

Робин Рош-Пол е създателката на Фейсбук страницата „Да кърмиш в кубинки“ и автор на книга, носеща същото име. Тя споделя, че също е получила множество гневни писма, след като е споделила снимката. Коментарите били толкова жестоки и негативни, че самата тя решила да си вземе почивка от страницата.

Тара Руби обаче не се отказва толкова лесно. Тя е написала във Фейсбук профила си, че всички дами, които са взели участие в снимките, са получили специално разрешение от командирите на взвода си и че да кърмиш в униформа не е според правилата на американската армия. Освен това тя споделя, че е изключително щастлива да види, че в днешни дни армията оказва на майките подкрепата, от която те наистина се нуждаят.

„Всяка дама, която е избрала кариера във войската, в един момент се чувства разкъсана между това да бъде майка или войник. Нашите снимки имат за цел да покажат, че не е необходимо да жените да правят този сложен избор, а могат да бъдат и двете.“