Днес легендарната актриса, която може да се похвали с два Оскара, шест Златни глобуса и множество други награди, празнува своя 77-ми рожден ден.

Тя изглежда повече от великолепно независимо дали е на червения килим или на разходка с кучето. А историята на живота й е източник на вдъхновение и със сигурност би могла да се превърне в сценарий за хитов холивудски филм.

{gallery}

Родена и израснала в Ню Йорк, баща й е големият актьор Хенри Фонд и Джейн от малка знае, че иска да върви по неговите стъпки. Постъпва в актьорска школа, играе в театър, пробва се и като модел.

В киното Джейн дебютира в епизодични роли. През 1960 г. заминава за Франция, където и се омъжва за режисьора Роже Вадим, който й дава главна роля в еротичната лента "Барбарела". Удивително е, че след развода й това не е пречка да стане съпруга на политик - а именно на Том Хайден.
След като играе във филма на Сидни Полак "Уморените коне ги убиват, нали?" се изстрелва към върха. Тя се увлича по политиката, ревностен пацифист е и заминава за Виетнам по време на войната. За няколко години изоставя киното в името на мисията си за мир.

На големия екран се връща през 1977 г. и веднага получава наградата Златен глобус за ролята си във филма "Джулия" и Оскар за "Завръщане у дома". През 1990 г. Фонда отново се откъсва от киното за 15 години! Завръща се с комедията "Свекървище". Тази зима пък не пропускайте да я гледате в "Шантава седмица", където изглежда наистина удивително.

Джейн Фонда е истинска звезда на червения килим - знае как да блесне не само с външния си вид, но и с мъдрото си отношение към живота. Побеждава рака, а тайната на вечната й младост се крие в известната й програма по аеробика и в здравословното хранене.