Всеки, който живее в София, има желанието градът му да се превърне в истинска европейска столица. Част от тези стремежи е и опазването на архитектурното наследство на града, за което рядко се замисляме.

Крачейки по улиците на града рядко вдигаме поглед нагоре, за да погледнем сградите, които ни заобикалят. Причината затова е, че не ни се иска за пореден път да видим олющената мазилка и призрачното излъчване на някоя изоставена сграда.

Тук идват и усилията на ентусиастите, които създават сайта Fadingsofia.rcss.eu, в който те събират и публикуват снимки на стари къщи и сгради в София.

"Искаме тези сгради да могат да оставят някаква следа, дори да бъдат разрушени", обясни гл. асистент д-р Вероника Димитрова от проекта "Изчезващата София". По този начин историята на "Стара София" ще се запази, макар и дигитално.

"В момента паметниците на културата, особено от края на 19-и век, не се опазват достатъчно добре. Няма институционални механизми това да се случи", коментира тя.

Ето и една от многото любопитни лични истории, които стоят зад старите сгради в София:

Между високите старовремски кооперации се кипри оцелялата къща на инженер Константин Йосифов. Тя е построена преди 110 години на улица "Мургаш" 4 и има овална стреха и кокетна веранда. В нея живее инж. Йосифов - строителят на сградата, в която сега се помещава БНТ. В същата тази къща е укривал при преследването на евреите, бъдещата немска писателка Ангелика Шробсдорф, написала два романа за преживяното си в София.

Истината е, че София е пълна с изоставени сгради, които се рушат и скоро ще спрат да съществуват. Като "мълчаливата къща" на улица "Княз Борис Първи". Наричат я така, защото не е ясно кои са собствениците ѝ.