Монументът на българския владетел, управлявал през 997-1014 г., ще се издига в градинката до базиликата “Св. София”. Той е готов и по него се правят довършителни работи. Очите на владетеля, чиято фигура ще е висока 3,3 м, ще са от полускъпоценни камъни. Царят ще е изправен, държащ меч в лявата ръка и жезъл с кръст - в дясната.

Инициативата в столицата да има паметник на цар Самуил е на д-р Милен Врабевски, който през 2013 г. получи наградата на Европарламента за европеец на годината. Чрез фондацията му “Българска памет” през 2014 г. беше обявен конкурс за визията на монумента. В него участваха 21 проекта. Миналото лято жури избра да реализира предложението на скулптора Александър Хайтов и проектантите Росен Гурков и Мария Гуркова. Финансирането е изцяло осигурено от фондация “Българска памет”.

Идеята е чрез монумента да се създаде място на националната памет, обясниха от фондацията на д-р Врабевски. Оттам искат да направят и паметник на друг български владетел - княз Борис I.

Цар Самуил умира на 6 октомври 1014 г., вероятно от сърдечен удар, който получава при вида на войниците си, ослепени след битката при Беласица. Полускъпоценните камъни ще имат невероятна притегателна сила за крадците и вероятността царят да бъде "ослепяван" редовно е огромна.

Паметникът на цар Самуил ще бъде поставен в градинката на базиликата „Света София” в столицата. Официалното откриване е на 8 юни, 12:00 ч.

Източник: 24 часа

Снимки: архив Фондация „Българска памет”