Отговорът, разкрит в този уникален експеримент, може да ви шокира - и да промени начина, по който миете ръцете си! 

Чисти ли са ръцете ви? Да, измихте ги, след като излязохте от тоалетната, но един експеримент доказа, че не сте ги почистили дори и наполовина толкова добре, колкото си мислите.

А правилното миене на ръцете е важно - ръцете ни могат да приютят ужасни колонии от причиняващи болести бактерии като ешерихия коли, салмонела, clostridium difficile, campylobacter, метицилин-резистентен стафилокок (както се разбира от името му, той е резистентен към определени антибиотици) и още куп други трудни за произнасяне бацили, а да не говорим за широкоразпространените грипни вируси.

Но какво точно се счита за правилно миене на ръцете и дали правите необходимото, за да се предпазите?

За да разберат, група специалисти използвали специална UV камера, с която изпробват колко добре почистват различните техники за миене на ръце - от типичното “изплаквам и изтръсквам” до 30-те секунди, препоръчвани от специалистите по хигиена. Първо те втриват в ръцете си специален гел, който симулира начина, по който бактериите се задържат за кожата. Препаратът е прозрачен, но под UV светлината “свети” и заради това се използва при обучения по хигиената на медицински сестри, които работят с пациенти, страдащи от ебола.

Гелът съдържа частици със същия размер като бактериите, затова и всякакъв остатък от него под UV светлината дава точна идея колко добра е техниката за миене на ръце. С други думи, колкото по-бели са ръцете на снимката, толкова по-мръсни са и обратното - най-тъмните снимки са на най-чистите ръце.

Експертите припомнят, че не е важно само времето, за което миете ръцете си, но и техниката на измиване.

Вижте сами какви са резултатите в нашата галерия!

Статистиката в България: 32% от българите си мият ръцете по-малко от два пъти на ден, а някои изобщо не го правят.68% от българите пък заявяват, че си измиват ръцете над пет пъти на ден.Това сочат данните от проучване на GfK и "Фортекс Нутрасютикалс", което е представително за страната и е проведено сред 1000 души над 15-годишна възраст в градовете и по-малките населени места.

Изследването е по повод Световния ден на миенето на ръцете – 15 октомври.