Неравенството между децата по света е едно от най-тъжните и срамни противоречия на нашето време. Именно това се опитва да ни покаже английският фотограф Джеймс Молисън, който посвещава няколко години от живота си на това да запечата чрез своя фотоапарат деца от цял свят и техните стаи. Проектът му „Къде спят децата“ (Where Children Sleep) събира историите на деца от Китай, Индия, Непал, Япония, Бразилия, Западния бряг, Великобритания, САЩ, Сенегал, Италия, Кралство Лесото и къде ли още не.

За невероятнотопредизвикателство, пред което се изправя, Молисън разказва: „Разликите между всяко дете и неговата спалня са впечатляващи. Запознах се с най-различни деца: с Кая от Токио, чиято майка харчи по 1000 долара на месец за роклите ѝ; с малкия Билал, който е бедуински овчар и спи на открито със стадото на баща си; с непалското момиче Индира, която работи в гранитна кариера откакто е на 3... Надявам се, че моите фотографии ще дадат един малко по-различен поглед върху живота на някои деца, които живеят в много различна среда от тази на моите или вашите. Надявам се също и че благодарение на тях, същите тези деца ще получат шанс да се отрази неравенството, което за съжаление съществува. Дано някой ден ние хората осъзнаем какви късметлии са повечето от нас, които са имали истинско детство и са спали в топло и чисто легло в развития свят”.

Всяка една от тези стаи ще ви накара да се замислите за малките и най-ценни неща в живота, без значение дали представлява невъобразима нищета или пък е обзаведена по последна мода. Разгледайте ги, има на какво да ни научат...