С навлизането на все повече бежанци в Европа въпросът можем ли да живеем заедно – хора от различни етноси и с различни религии – възниква навсякъде около нас. В българските детски магазини например се продава забулена с фередже кукла.

Въпреки арабския си произход, куклата носи християнско име. Преди време в Европа и САЩ пуснаха Барби, която носи бурка, а реакциите на родителите бяха противоречиви, предаде Нова телевизия. Как куклата с фередже се възприема в България - провери екип на "Здравей, България".

Запознайте се с Николета. Тя е малка кукла, забулена с розово фередже. Извървяла е пътя от арабския свят до щандовете на българските магазини и сайтове за онлайн продажба.

Бурки и фереджета, носени от кукли на европейския пазар. Оказва се, че тези детски играчки са предмет на голяма дискусия в световните медии. Дискусия, която продължава с години. Някои от заглавията са: „Децата ви ще си играят ли с бурка Барби”, „Бурка Барби - сблъсък на Барби с източната култура”, „Бурка-Барби” – куклата на модерната епоха.

Куклата е представена по следния начин:

Николета с арабски черти е кукла със собствен стил и индивидуалност. Богатият й свят от аксесоари включва и игри за момиченцата.

Тя е кукла с подвижни ръце, крака и глава. Освен това отваря и затваря клепачите си и има дълга коса за ресане. Николета има дрехи с уникален дизайн, който се обновява всеки сезон. Куклата е с приятно ухание на ванилия. Николета е най-добрата й приятелка. Куклата от детството й. С нея ще споделя игрите си. Николета стимулира развитието на чувството за обич и вътреличностната и междуличностна интелигентност. Освен това събужда въображението. Куклата е с леко ухание на ванилия.

Николета има дрехи с уникален дизайн, който се обновява всеки сезон.
Куклата е с приятно ухание на ванилия.
Николета е най-добрата й приятелка. Куклата от детството й. С нея ще споделя игрите си.
Николета стимулира развитието на чувството за обич и вътреличностната и междуличностна интелигентност.
Освен това събужда въображението.


Според социалния антрополог минижупите на Барби са не по-малко скандални от фереджето на Николета. Според описанието на кутията целта на Николета е единствено да развие чувството за обич и междуличностната интелигентност.

А вие, родители, как възприемате това?