Кърк Дъглас е роден под името Исур Даниелович Демски на 9 декември 1916 г. в Амстердам, щата Ню Йорк. Вчера знаменитият актьор навърши 99 години!

Родителите му са евреи емигранти от бившия СССР, днешна Беларус. Чичо му по бащина линия се установява в Америка преди тях и се преименува на Демски. Кърк също се подвизава като Изи Демски и официално приема имената Кърк Дъглас, преди да постъпи във флотата по време на Втората световна война.

Дъглас се включва към военноморските сили през 1941, но е освободен през 1944 г., защото пострадал. На 3 май 1943 г. той вижда Даяна Хил, негова съученичка от академията, на корицата на сп."Лайф". Като видял снимката, казал на колегите си моряци, че ще се ожени за нея. На 2 ноември същата година двамата се венчават. Имат двама сина - Майкъл, роден през 1944 г., и Джоел, който се появява на бял свят три години по-късно. Даяна и Кърк се развеждат през 1951-ва. Хил почина през юли тази година. 

След това Кърк се жени за продуцентката Ан Бюджънс през 1954 г., от която има още двама сина - Питър, също продуцент, и Ерик, актьор. Ерик умира от свръхдоза на 6 юли 2004 г.

Кърк е на 17-о място в списъка на 100-те най-добри актьори за всички времена на американски филмов институт и един от единствените двама останали живи в този списък. Другият е Сидни Поатие.

Дебютът на Дъглас в киното е през 1946 г. в "Странната любов на Марта Айвърс". След този филм продължава да се снима, но истинският му пробив е през 1949 г. с "Champion", а за изпълнението си получава номинация за "Оскар". Оттук кариерата на актьора тръгва стремглаво нагоре.

Неговото име се свързва най-вече с главната роля във филма "Спартак". Други известни негови филми са "Одисей" и "Викингите".

Ето и няколко безценни цитата от великия актьор:

1. Ако искаш да опознаеш един мъж, може да разбереш ужасно много за него като видиш за коя жена е женен.

2. Трябва да имаш в себе си нещо детско. Иначе нищо няма да е истинско.

3. Понякога нещата, които те държат вързан, всъщност те освобождават.

4. Хората все говорят за миналото. Казват, че старите филми са по-хубави, че старите актьори са по-добри. Но аз не мисля така. Всичко, което мога да кажа за миналото, е, че то вече е отминало.

5. Когато станеш звезда, ти не се променяш. Всички останали се променят.

6. Всички деца са естествени актьори. Аз още съм дете. Ако пораснеш окончателно, никога не можеш да станеш актьор.

7. За да постигнеш каквото и да било, трябва да си достатъчно смел за провал.

8. Направих кариера от роли на кучи синове.

9. Мисля, че половината успех в живота идва от това да се опиташ да откриеш какво наистина искаш да правиш. А след това да започнеш действително да го правиш.

10. Човек трябва да знае как да функционира и как да се грижи за себе си. И трябва да обича това, което прави.

11. Възрастта е в главата. Оцелях в катастрофа с хеликоптер и преживях операция на гърба. Имам пейсмейкър. Получих удар, след който за малко да се самоубия. Но си казвам, че трябва да продължа да раста и да функционирам. Това е единственият антидот на остаряването.