Детският научен център официално отваря врати през септември, но най-любопитните ще могат да надникнат още през август

Музейко ще бъде открит на 30 септември, това съобщиха неговите създатели – Фондациите „Америка за България" и „Музейко".

Центърът се намира близо до Минно-геоложикия университет и недалеч от метростанция "Г.М.Димитров".

На първи октомври ще започнат програмите в Музейко, тематичните му дни, и ще бъдат достъпни всички интерактивни изложби, които представят науките чрез игри.

Междувременно ваканцията започва с добри новини. През август сградата на Музейко ще отвори врати за най-любопитните с детска школа "Игра и наука в Музейко".

Тогава ще бъдат готови и следните изложби: "Градината за творци", която ще предлага отдих на родителите и много забавления за децата, "Голямото дърво", което свързва най-ниската с най-високата точка на сградата, но е и връзката между праисторията и космоса, между миналото, настоящето и бъдещето. Най-младите изследователи ще могат да се забавляват и да учат в "Пространство за малките".

Ето и подробности за проекта:

Един от най-мащабните конструкции вътре е т.нар. Дърво на живота, което минава през всичките етажи. Всеки етаж е свързан тематично с различна епоха, за която има съответните игри и инсталации.

Първият етаж представя науки, свързани с миналото - арехеология, геология, палеонтология и др. В корените на дървото децата ще могат да сглобят динозавър, да предизвикат със скачане "изригване на вулкан", да свалят отливки от фосили заедно с палеонтолози от Софийския университет и т.н.

Дейностите, свързани с настоящето, пък са основно в областта на архитектурата, като децата например ще могат да проследят как една сграда "оживява".

Игри има и в областта на природата и екологията. Любопитните хлапета ще могат дори си облекат костюм на бръмбар или да разберат как точно рибите и гущерите виждат света.

Третият етаж е посветен на Космоса и е бил най-труден за изграждане. Игрите са свързани с българските постижения в космическите изследвания и технологии.

Децата ще могат да сглобят и космическа оранжерия, което е реален проект на екип от БАН, да почувстват излитането на совалка, да видят как се отглеждат цветя в космоса и др.