Можете ли да познаете на колко години е тази дама? Сигурно ще се изумите, че тя е на възрастта на бабите ни. Родена е на 3 юни 1931 г. и след няколко дни ще празнува 84-ти рожден ден!

Името й е Кармен дел Орефис – модел, актриса и муза на великия Салвадор Дали. В света на модата, където възрастта е истинско проклятие, Кармен доказва, че с постоянство и амбиция няма нищо невъзможно. Професионалното й дълголетие е легендарно и въпреки че много от младите й колежки са с далеч по-гладки и свежи лица, тя успява да ги сложи в малкия си джоб. Отмъква под носа им договори за милиони и най-добрите дизайнери я предпочитат за лице на колекциите си!

Но как така една 84-годишна жена може да постигне всичко това?

За своите повече от 70 години практика Кармен има десетки корици на модната библия Vogue. Състоянието й надхвърля няколко милиона долара, при това след доста финансови кризи. Повечето от средствата й са натрупани чак в последните години. Кариерата й е зашеметяваща дори за топмоделите. Да, Кармен не е толкова популярна колкото Жизел Бюндхен и Алесандра Амброзио сред масовата публика. Но дали остава незабелязана на светско събитие?

Кариерата на госпожа дел Орефис тръгва както на повечето супермодели – съвсем случайно. Един ден млада американска фотографка я забелязва как слиза от автобус на спирка в Манхатън. Кармен се връща от уроци по балет. Мечтае някой ден да танцува пред хиляди ценители. Дори не подозира за красотата си. Година по-късно контузия ще я откаже от танците.

Фотографката също не е случайна. Тя е жена на фотографа Ерман Ландскоф, който снима за женски журнали. Убеждава Кармен да й направи няколко снимки. След това показва кадрите на мъжа си. Като специалист по красивите женски лица. И предрича на тийнейджърката големи успехи.

Не бърка, защото години по-късно само на 15, красавицата прави своя дебют на корицата на Vogue. На редакторите на изданието я представя кръстника й. Оттук се започва една шеметна и много дълга кариера.

Детството на красавицата е белязано от несполучливите отношения между родителите й. Баща й е италиански емигрант, а майка й с унгарски произход. Двамата не се разбират и се разделят. С майка й са твърде бедни. Живеят в малка квартира, без отопление и нямат телефон. Едва свързват двата края.

Когато Кармен се снима за Vogue, започва да изкарва прехраната на семейството. От списанието изпращат свои служители, за да я уведомяват за бъдещи ангажименти лично. По това време Кармен е толкова слаба от недохранване, че се налага преди всяко ревю допълнително да прихващат с игли роклите, които трябва да представя.

През 1947 година заплата й достига сума между 10 и 20 долара на час. Следват още появи на корицата на най-голямото и известно модно списание, както и работа и запознанства с влиятелни фотографи. Интерес към нея проявяват и други големи имена в модния бранш като Harper’s Bazaar и Vanity Fair. Художникът Салвадор Дали публично я обявява за негова муза. Той рисува тийнейджърката за една от творбите си и й дава едва 7 долара хонорар.

Цели 3 пъти Кармен се отказва от професията си. Първият път заради първия си мъж. Той не иска красива манекенка, а домакиня. Започва да прибира хонорарите й, като й остава едва по 50 долара, за да покрива разходите си. Нищожен стимул, за да продължава с модата. Бракът им се проваля, но пък след него остава една красива дъщеря. Тя връща майка си към работата – за да може двете да се издържат. Историята сякаш се повтаря, но дали?

Следващият път, в който Кармен се отказва от снимките, е по време на втория й брак. Тогава се омъжва за фотографа Ричард Хейман след 6-месечна авантюра. Бракът й свършва след 9 години, в които снимките й остават само в семейния албум.

Разорена и с разбито сърце, тя се връща към модата. И отново намира любим. С по-младия от нея архитект Ричард Каплан живеят 9 години. И отново за кратко това стопира изявите й. Само, за да се върне към работата още по-амбицирана и готова за подвизи.

Оттогава насам прави фурор при всяко появяване на подиума или на снимка. Запазената й марка стават нейните бели коси, изтеглени в стилна прическа, високи скули и убийствено дълги крака. Усмивката й крие кокетството на Лолита, но и зрялост на веща изкуситека. И не е не е тайна, че дори много млади мъже я намират за привлекателна.

Каква е тайната на красотата й?

Макар да има бръчки и дефекти, както всяка жена на възрастта си, Кармен изглежда зашеметяващо. Това се дължи на факта, че си позволява малки хитрости. Като например да оперира несъвършенствата си с помощта на най-добрите пластични хирурзи. Малко лифтинг, малко хиалурон и ботокс, но никога драстична промяна. Защото лицето й е нейният инструмент.

„Винаги съм имала добър метаболизъм. За това не спазвам диети”, признава моделът.

А на нас оставя удоволствието да се възхищаваме на красотата, грацията и куражът й да следва мечтата си. На 84!