От седмица насам интернет пространството буквално е наводнено от ... космати дами. Трябва да ви признаем, че доста се двоумихме дали да ви разкажем за новата тенденция, но след като онлайн модата придоби застрашителни размери, решихме все пак да ви запознаем с нея.

Дискусията относно обезкосмяването на дамите се води от доста време насам, но тази седмица тя наистина предизвика стотици коментари. Възобновяването на темата бе предизвикано по две линии. Първо британската студентка Ясмин Гасимова шокира социалните мрежи с косматите си снимки, на които демонстрира естествената си растителност. Само за дни тя се преверърна в най-обсъжданото момиче на Острова. Някои определиха постъпката на Ясмин като изключително смела, а други я възприеха просто като отвратителна. "Да си космата не е страшно. В общество, в което се очаква жените да се бръснат, аз не се страхувам да призная, че не го правя" - съобщи тя. 

Ясмин допълни, че за нея било изключително неудобно да се бръсне заради израсналите навътре косъмчета, които бръсненето предизвиква и поради факта, че щом започне да маха космите по краката си, те престават да бъдат също толкова окосмени, колкото останалите части от тялото й ... Интересно момиче, нали?

Ясмин Гасимова

Успоредно с това, в китайската социална мрежа Weibo, започна инициатива срещу бръсненето на дамите. Кампанията е подета от феминистката Ксиао Мейли, която активно се бори за равноправие между половете. "Жените трябва да имат правото да решават какво да правят с телата си, включително и относно това дали да бръснат подмишниците си. Всяка дама би трябвало сама да избере дали да се бръсне, но не би трябвало да бъде принудена да го прави под натиска на стереотипите" - обясни Ксиао своята идея. 

"Мъжете имат много по-голяма свобода относно телата си ... Твърдя, че ако някоя жена не иска да се бръсне, не би трябвало да бъде възприета като отвратителна, нехигиенична и не достатъчно женствена".

През годините няколко звезди също са шокирали своите фенове с "космати" снимки, сред тях са Мадона, Джулия Робъртс и Лена Дънам. Безспорно най-голямата почитателка на космите подмишниците е Майли Сайръс, която неведнъж е поствала фотоси, на които не е избръсната.

В нашата Галерия сме събрали серия от снимки по темата, ако имате смелост, ви предизвикваме да ги разгледате, а след това с нетърпение очакваме вашето мнение. Трябва ли дамите да имат свободата да се бръснат, ако пожелаят? Или пък според вас е по-скоро социално желателно една дама да не се появява космата в обществото?