Убеждавайки се за пореден път колко много ни дават, но и взимат смарт устройствата, които използваме в ежедневието си, американският фотограф Ерик Пикърсгрил дава началото на своя проект, наречен "Премахнати". Той има за цел да покаже още веднъж нашата пристрастеност към технологиите, превзели целия ни живот. Независимо къде се намираме или с кого общуваме и се виждаме, налице е фактът, че постоянно поглеждаме към екраните, игнорирайки приятелите и семейството си. 

За да покаже нагледно какво причиняват тези умни джаджи на съвременния свят, Ерик заснема черно бели портрети на различни хора, заети с тях у дома или навън. Интересното идва, когато той позиционира моделите така, че те да държат различни телефони, таблети и четци, а след това прави същите снимки, но без тях. 

Работата по проекта си Ерик започва, записвайки сутрешното поведение на различни хора от Ню Йорк. Ето какво споделя той:

"Едно семейството, седеше до мен в кафе "Illium" в Ню Йорк. Наблюдавах колко откъснати един от друг бяха те. Разговорите отсъстваха - бащата и двете му дъщери бяха извадили телефоните си. За разлика от тях, майката, която или нямаше смартфон, или просто предпочиташе да не се рови в него, гледаше тъжно през прозореца. Бащата често поглеждаше в неговия, за да съобщи нещо, което е прочел и дори на два пъти се опита да обясни за някаква голяма риба, уловена някъде си. Но никой не му отговори... Останах ужасно натъжен, защото технологията беше изместила комуникацията помежду ни. Те се смесват с цялостния пейзаж и сякаш се сливат с него, без да правят ни най-малко впечатление у хората."

 
Така че преди отново да посегнете към телефоните си, си припомнете, че много преди да бъдат измислени те, хората не са имали друг избор, освен да си общуват.