Кръщенето на принцеса Шарлот - второто дете на принц Уилям и съпругата му Кейт, се състоя в църквата "Света Мария Магдалена" в Сандрингам, Източна Англия, съобщи Асошиейтед прес. По дани на в. "Телеграф" то е продължило около половин час, съобщава Дарик.

За разлика от кръщенето на брат й Джордж през 2013 г., това на Шарлот Елизабет Даяна не бе в Лондон, а в провинциалната резиденция на родителите й Анмър хол, на територията на кралското имение Сандрингам. Тук кралското семейство се събира за коледната служба. В църквата през 1961 година е била кръстена покойната майка на принц Уилям, бабата на Шарлот - принцеса Даяна, припомня Асошиейтед прес.

Кръщенето на принцеса Шарлот бе извършено от Кентърбърийския архиепископ Джъстин Уелби с вода от р. Йордан, където е бил кръстен Исус Христос. Същата вода бе използвана преди две години и при кръщаването на брата на малката принцеса, принц Джордж, предаде Би Би Си.

На кръщенето присъстваха по-малко от 30 души. Освен херцозите на Кембридж Уилям и Катрин, принцеса Шарлот и принц Джордж, дойдоха кралица Елизабет Втора, херцогът на Единбург Филип, принцът на Уелс Чарлз и херцогинята на Корнуол Камила, както и родителите на херцогинята на Кембридж Керъл и Майкъл Мидълтън, брат й Джеймс и сестра й Пипа Мидълтън. Принц Хари не бе на паметното събитие, тъй като се намира в Африка.

Кръстниците са петима, сред които Лаура Фелоус, братовчедката на принц Уилям, и Адам Мидълтън, братовчед на херцогинята на Кембридж Катрин. Останалите трима души са приятели на херцозите на Кембридж. Единият от тях е Томас ван Страубензее. Кръстници на принц Джордж бяха седем души.

За кръщенето принцеса Шарлот бе облечена по същия начин, както бе навремето брат й принц Джордж. През 2013 година той носеше копие на кръщелна рокля от дантела и сатен, направена първоначално за най-голямата дъщеря на кралица Виктория през 1841 г. В периода 1841-2004 г. тя е носена от 62 кралски бебета, включително и принц Уилям. Копието от 2004 г. е дело на шивачката на кралицата Анджела Кели, защото оригиналът се е износил. За последен път той е облечен от лейди Луиз Уиндзор през 2004 г.

Херцогинята на Кембридж Катрин пристигна в църквата "Света Мария Магдалена" в Сандрингам, Източна Англия, облечена цялата в бяло в тоалет на Александър Маккуин и с шапка на Джейн Тейлър, съобщи в."Телеграф".

Майката доведе 9-седмичното си бебе с количка, която навремето е била използвана от кралица Елизабет Втора при отглеждането на двама от синовете й - принц Андрю и принц Едуард. Явно кралското семейство нищо не изхвърля, пише изданието.

Принц Уилям придружаваше съпругата си, облечен в тъмносин костюм с червена вратовръзка. Той бе хванал за ръка малкото им момченце принц Джордж, което бе с червени къси панталонки, бяла блуза, бели чорапки и черни обувки. По подобен начин е бил облечен навремето и той самият при кръщенето на брат му принц Хари.

След като приключи кръщенето, беше предвидено следобедно чаено парти в двореца Сандрингам. Там са били направени и официалните снимки. Те са дело на Марио Тестино, любимият фотограф на покойната принцеса Даяна.

Принцеса Шарлот, родена на 2 май в болницата "Сейнт Мери" в Лондон, е четвърта поред в наследяването на престола след дядо си Чарлз, баща си Уилям и брат си Джордж.

9-седмичното бебе се появява едва за втори път пред обществеността. Първият бе при изписването на принцеса Шарлот от болницата. А семейството на херцозите на Кембридж днес за пръв път можеше да бъде видяно на публично място в пълен състав. За да зърнат поне отдалеч малката принцеса при влизането в църквата и на излизане, в Сандрингам бяха пристигнали стотици хора, сред които дори гости от Австралия и САЩ.