Австралийската художничка Джейн Лонг обича старите снимки. Тя ги обича толкова много, че вдъхва на всеки кадър, който я е докоснал, нов живот в серията си "The Dancing with Costică".

Джейн признава, че първоначално е започнала да обработва изображенията с цел да подобри уменията си в арт-ретуширането.

Обработените от нея снимки обаче, имат в себе си повече от цвят и Фотошоп. Всеки един кадър придобива магичен елемент, който придава характеристики на хората от снимките, които те може би никога не са притежавали.

"Отнема ми между 10 и 40 часа за ретуш на снимките, в зависимост колко елементи има и тяхната сложност.", разкрива Лонг и допълва: "Може би никога няма да науча истинските истории на тези хора. В съзнанието ми героите от снимките станаха герои на истории, създадени от собственото ми въображение. Исках да има известна неяснота във фотографиите - кое е реално и кое не е. Дали тези хора са добри или може би са лоши - момиче чака любимия си да се завърне у дома, невинни деца с тънък намек за нещо тъмно в намеренията им..."

Джейн добавя, че не й е лесно да избира кои изображения са подходящи за обработка: "Понякога просто ми прищраква и вземам решение."

Оригиналните снимки са на известният в началото на 20-ти век румънски военен фотограф Костица Аксинте (1897-1984). На интересните кадри Джейн попада докато разглежда снимки в сайта Flicker и попада на колекцията в Costică Acsinte Archive.

За една от снимките, на която дете е стъпило в ръката на жена, Лонг казва: "Още в мига, в който видях жената на снимката, поисках тя да влезе в образа на жена, която жонглира по тънко въже в живота."

Ако ви допадат изображенията, можете да следите официалната Фейсбук страница на Джейн тук.

A сега ги разгледайте в Галерията ни.