Щоленът е традиционен немски коледен десерт. Този кекс трябвало да „напомня” по форма и цвят завития в пелени Спасител.

Днес съществува изобилие от рецепти за приготвянето на този вкусен десерт. Най-традиционният и известен сред тях обаче си остава Дрезденският. Прието е щоленът да се пече 3-4 седмици преди Коледа и да се съхранява на прохладно място 2-3 месеца. Тайната на този сладкиш се крие в това, че колкото по-дълго се пази, толкова по-вкусен става.

Необходими продукти:

за омесване:

  • 100 мл пълномаслено мляко;
  • 12 г суха мая за хляб;
  • 110 г брашно.

за тестото:

  • 150 г краве масло + за смазване на формичките;
  • 230 г брашно;
  • 45 г захар;
  • 1 ч. л. сол;
  • 1 средно голямо яйце;
  • 30 мл вода.

за сместа от ядки и плодове:

  • 250 г стафиди;
  • 100 г захаросани портокалови кори;
  • 100 г захаросани лимонови кори;
  • 50 г накълцани бадеми;
  • 30 г орехи;
  • 30 г лешници;

за поръсване:

  • 55 г пудра захар;
  • 55 г ванилова захар;
  • 115 г краве масло.