София вече има музикален подлез, който се намира бул. "Цариградско шосе" 6 при спирката на ул. "Александър Жендов", съобщиха от Mediapool.

Инициативата е на група млади хора, студенти по архитектура, урбанизъм и режисура, обединени под названието "Подлезно". С 2 хил. лв., предоставени от "Фонда за иновации в културата", те са почистили стените на подлеза от графити, пребоядисали са стълбите като клавиши на пиано, монтирали са гигантски декоративни тонколони и аудио касетки.

Превърнали са стените в петолиния с ноти и грамофонни плочи, направили са музикален оргафон, комбинация от орган и ксилофон, изработен от водопроводни тръби, на който може да се посвири. В подлеза вече има сцена за концерти, а също и място за игра на народни танци в рамките на инициативата "Таратанци".

"Идеята е много хубава, но подлезът е много мръсен. Навсякъде има наслоена мърсотия. Така впечатлението се губи и идеята се опорочава", коментира минаваща пешеходка пред БНР.

Попитан от журналисти защо настилките на иначе обновения подлез са толкова мръсни, кметът на район "Изгрев" Цветомир Жеков каза, че вчера те са почистени с вода и препарати, но пътникопотокът бил изключително голям. Той увери, че подлезите по бул. "Цариградско шосе" в район "Изгрев" са в много добро състояние и се почистват редовно.

Заместник-кметът по транспорта Любомир Христов посочи, че от 2010 г. общината е извършила основен ремонт на 50 от общо 80 подлеза в столицата.

"Група млади хора за пореден път инициират декорирането на един пешеходен подлез в София с тема, която те са избрали. В началото на следващата година ще се наложи да направим отново основен ремонт на четири подлеза, буквално унищожени в резултат на вандализъм, което ни принуждава да инвестираме допълнителни средства в осигуряване на видеонаблюдение, охрана, за да може да се опазват както инвестициите, така и да се повиши сигурността на хората, които ги използват", каза зам.-кметът.