Той може и да няма ръце, но има огромно сърце. Джианг Шенгфа спечели любовта на цял Китай, благодарение на силното си желание да раздава знанието и надеждата си, въпреки физическото си състояние.

Господин Шенгфа преподава в основното училище „Анле“ в планинското селце Чанг Ан, провинция Юнан повече от 12 години. Чанг Ан е селище, което е изключително отдалечено от цивилизацията и младите хора в него напълно са се отказали да работят и да се развиват. Въпреки това Джианг успява да ги мотивира – докато пише с тебешир, закрепен с ластик за ръката му и прелиства страниците с уста, той успява да зарази с надежда и желание за развитие 40-тината ученици в класната си стая.

Господин Шенгфа е изгубил двете си ръце след тежък инцидент с електричество през 1996 година. Той се опитал да помогне на съседите си да поправят проблем със захранването в дома си, когато трагедията се случила. По това време той вече имал 20-годишен стаж като учител.

През 2003 година основното училище „Анле“ в малкото планинско селце Чанг Ан търсело усилено учител. Мястото останало вакантно дълго време, тъй като никой не искал да се жертва и да живее в подобни условия. Господин Шенгфа разказва: „Селото е наистина бедно. Всички млади и образовани хора го напускат, за да потърсят щастието си другаде. Преди да постъпя на работа там, много учители бяха отказвали да се преместят. Това можеше да коства правото на образование на всички дечица.“

След дълго време в търсене на учител, местните власти поканили господин Шенгфа, който по това време е бил пенсионер поради болестта си. Той не само се съгласил да помогне, но и решил да превърне временната работа в дългогодишна отдаденост.

Джианг впечатлява не само с отдадеността към професията си. Макар и двете ръце на учителя да са ампутирани, той се е научил да се обслужва със здравите части от тях, като понякога си помага и с уста.

Освен, че се раздава в класната стая, господин Шенгфа извървява по 8 километра из калните пътеки на селцето, за да стигне до работата си. Интересен факт за него е и това, че е успял да усвои изкуството на китайската калиграфия въпреки ампутираните си ръце.

Историята на учителя направи истински фурор в социалните мрежи. Един потребител го нарича „Достоен за възхищение и уважение“, а друг смята, че „Трябва да поглеждаме този човек всеки път, в който се чувстваме отчаяни и да си спомним, че нищо не е толкова лошо, колкото първоначално изглежда.

Определено този съвет е изключително ценен. Нека всеки път, в който си мислим, че няма смисъл да продължаваме да се борим, да учим и да се развиваме, да погледнем към този човек и да продължаваме напред. И се надяваме, че има и други такива учители като Джианг Шенгфа, които да успеят да мотивират своите ученици и да ги научат и на уроци, които не са записани в учебниците.