Независимо дали водите заседнал начин на живот, спортувате често или тренирате само от време на време, знаете, че разтягането е много важен навик. Изпращайки кръв към мускулите си, помагате на ставите си да се раздвижват напълно, а разтягането подобрява стойката и спортните ви постижения, понижавайки риска от болка и контузия.

Но когато правите йога или тренировки за гъвкавост, знаете ли кои мускули действително раздвижвате? И дали се разтягате правилно?

С това знание в задния си джоб, можете да подберете най-добрите начини за разтягане за тялото си. А ако изпитате болка - и нямаме предвид приятната болка от разтягането, а болка тип “Хей, нещо не ми се струва добре” - можете да раздвижите мускула, който ви причинява неприятности и да промените техниката си, за да избегнете контузия.

Трябва да чувствате разтягането в средата на мускулите. Ако усещате напрежение или опъване в ставите си, значи напъвате прекалено. Докато се разтягате, се фокусирайте върху дишането си и се движете колкото се може по-естествено.

Не се притеснявайте за това колко дълго задържате разтягането. Съсредоточете се върху чувството как мускулите се отпускат, което може да отнеме от 5 до 30 секунди. Ако смятате, че не правите нищо с дадено разтягане, опитайте друг вариант.