Една майка сподели в социалните мрежи сърцераздирателната бележка за сбогом, която 6-годишният й син е написал преди да почине. Малкото момче е страдало от рядка мозъчна инфекция и е починало миналата седмица.
Малкия Лиланд Шумейк от Щата Джорджия се е разболял преди месец и е приет в болницата преди две седмици. Починал е миналия петък. Докато е бил в детското отделение на болницата в Егълстоун, майка му Амбър и татко му Тим стояли неотлъчно до него.

Когато се прибрали у дома след трагедията, открили бележката, гласяща: „Още съм с вас... Благодаря ви, мамо и тате... С обич“. Той също така е нарисувал и червено сърце, в което били изписани думите „мама“, „тате“ и „обич“.

Майката на Лиланд, Амбър Шумейк, публикувала следния текст във Фейсбук страница, посветена на сина й: „Когато с Тим се прибрахме у дома, за да вземем дрехи, в които да погребем Лиланд, открихме тази бележка от него на масата в хола. Нямаме идея кога я е написал, но дори само от този жест може да разберете колко специално дете беше. Ще те обичаме завинаги, Лиланд! Спи дълбоко вечния си сън!“.

Лекарите са категорични, че Лиланд е починал от инфекция, причинена от бактерията Balamuthia mandrillaris. Неговата майка предполага, че може да се е заразил, докато е играел навън.

Рядка, но фатална инфекция

Амебата Balamuthia mandrillaris се намира в почвата и причинява различни инфекции у хората - включително и много рядко, но смъртоносно заболязване, носещо името грануломатозен амебен енцефалит.
Не е известно дали малкият Лиланд Шумейк е страдал точно от тази инфекция.
Грануломатозния амебен енцефалит причинява възпаление на мозъка и гръбначния мозък, води до проблеми с очите, припадъци и други неврологични проблеми.
Според журнала за клинични инфекциозни заболявания, в света са регистрирани едва 100 случая на това заболяване. Половината от тях са в САЩ.
Само двама човека са успели да оцелеят след тази инфекция – 5-годишно момиче и 64-годишен мъж.

„Едно от нещата, които най-много обичаше, беше да си играе в калта“, пише госпожа Шумейк във Фейсбук. „Никога не съм си представяла, че това ще е нещото, което ще го отнеме завинаги от мен.“

„Той беше целият ми свят“, продължава тя. „Той ме превърна в майка. Толкова дълго се борихме, за да го имаме. Роди се преждевременно, но въпреки това беше напълно здраво бебе.“

Скърбящата майка допълва: „Никой на този свят не трябва да погребва детето си. Винаги съм казвала, че се надявам да си отида първа, защото не мисля, че съм достатъчно силна, за да понеса такава мъка. Все още не мога да повярвам, че това е истина.

Госпожа Шумейк е публикувала и цялата програма на интензивно лечение, през което синът й е преминал. Първоначално лекарите са били объркани от състоянието му и предполагали, че е причинено от менингит, преди да бъде потвърдена диагнозата „Амебна инфекция в мозъка.“

Преди десет дни майка му е писала във Фейсбук профила си: „Няколко екипа доктори се грижат за него и го лекуват. Той пие 10 различни лекарства, които имат ужасни странични ефекти. Лиланд страда от тежко главоболие, треска, повръщане, диария, замаяност, а отскоро не може да фокусира очите си и вижда двойно. Молете се за бързото му оздравяване, добрите лекари, по-малко болка и липса на дългосрочни последствия.“

Преди смъртта на Лиланд, семейството му създало страница, с която да набира средства, с които да покрият медицинските разходи. След смъртта му те използвали остатъка от даренията, за да финансират погребението на малкото момче, което се е състояло в понеделник.