Ето това означава да се възползваш максимално от майчинството си! Фактът, че бебето им е съвсем малко не е попречил на Карън Едуардс и партньорът й Шон Бейс от Лондон да обиколят света. Семейството се е качило на самолета, за да обиколи Азия, Австралия и Нова Зеландия, когато дъщеричката им все още нямала навършени 3 месеца. 

Опаковайки само една раница за тримата им, семейството прибрало останалите си вещи в кутии, продали автомобила си и отдали къщата си в Лондон под наем - а Шон напуснал работата си като озеленител. 

Карън, която е медицинска сестра и е израснала в Ирландия, разказва, че роднините й я помислили за “напълно луда”, когато им разкрила плана си. 

Досега семейството е посетило Ирландия, Сингапур, Австралия, Индонезия, Малайзия, Виетнам, Тайван и дори Хонг Конг. По това време Карън е кърмела Есме, която е получила необходимите ваксинации за пътуването.

Карън споделя, че семейството е финансирало пътуването си - което по нейни сметки е струвало около 10 000 британски паунда, благодарение на парите, които е получила за майчинството и работата на Шон като озеленител. Също така те са резервирали полетите си месеци преди да напуснат Великобритания, когато и двамата родители са получавали пълната си заплата и това им е спестило известна сума. 

Семейството се е завърнало в Лондон и Карън твърди, че това е бил най-трудната част досега, тъй като трябва постоянно да измислят нови начини да забавляват 17-месечната Есме. След това тримата веднага се отправили към Тайланд, Камбоджа и Нова Зеландия.

Карън споделя, че идеята й е хрумнала, докато е мислела как да прекара майчинството си. “И аз, и Шон бяхме отдадени пътешественици преди да забременея и всички помислиха, че сме полудели, когато им съобщихме, че ще пътуваме заедно с Есме. Но тя слушаше много и беше много лесно да я носим, тъй като беше много мъничка. Не съжаляваме за нищо - детето ни имаше възможност да се допре до нови гледки, аромати и преживявания и това беше наистина невероятно. Единственото, което пропускаше, беше това да общува с други деца.”

Тя допълва: “Най-странната част от пътешествието беше завръщането у дома. Есме не е живяла на едно и също място за дълго време, защото постоянно сменяхме хотелските стаи. Доста е трудно да си намерим забавления в Лондон в сравнение с пътешествията ни.”

Макар и много хора да смятат, че да пътуваш с бебе е изключително трудно, Карън е на противоположното мнение. “Да, понякога има моменти, в които ти се иска да си отвориш бира, докато бебето спи, но то се събужда от отварянето на капачката и трябва да нарушиш почивката си, за да го приспиш отново - но цялото преживяване си заслужава. Можехме да правим всичко, което искахме - включително да се гмуркаме, но трябваше да се редуваме. Не можех да си представя да прекарам майчинството си по друг начин.”

“Като сравнително нови родители”, пише двойката в блога си, “Вече сме били на няколко пътешествия с детето си: няколко пътувания с кола, дълги часове на ферибота, кратки и дълги полети, спиране на стоп, нощуване в къмпинг и още много неща, които смятаме да направим за в бъдеще. Ние искаме да споделим личните си преживявания, важна информация и ценни съвети за пътуването с дете. Основната ни цел е да вдъхновим другите родители, които искат да пътешестват - дните ви, прекарани в пътуване не са приключили с раждането на наследниците ви. Трябва просто да се научите как да включите малкото човече във вашия начин на живот”.

Най-важните съвети на Карън за пътуване около света с бебе

  • Планирайте предварително - проверете местата, които смятате да посетите. Избирайте държави, в които няма риск от опасни заболявания и задължително си поставете необходимите ваксини.
  • Не носете много багаж - сведете до минимум вещите, които взимате със себе си. Дори и ние бяхме опаковали неща, без които щяхме да се справим. Подберете широки панталони и леки рокли - те са удобни и лесни за носене.
  • Вземете кенгуру за бебе - със сигурност ще имате нужда от удобен начин да носете детето си по време на пътешествието си.
  • Вземете малки играчки - и не забравяйте да напълните смартфона или таблета си с приложения, с които да забавлявате детето си по време на дългите самолетни полети.
  • Опаковайте достатъчно провизии - и не забравяйте любимите похапвания на детето си, тъй като може би ще е трудно да ги намерите в чужда държава.
  • Не прекалявайте с пелените - можете да си ги закупите от почти всяко кътче на света.
  • Опитайте да кърмите - лично аз смятам, че кърменето е от изключителна важност. Не е известно дали майката предава от имунитета си на бебето чрез кърмата, но има много други доказани ползи от естествения начин на хранене.
  • Не пропускайте преживявания - не се лишавайте от нищо по време на пътешествията си - винаги можете да се редувате кой ще се грижи за бебето и кой ще се забавлява.
  • Не се страхувайте - позволете на бебето си да опита местните храни, за да развие вкуса си.