В отговор на омразата, породена от различията между хората по света, една млада мюсюлманка намери начин да катализира злобата на хората, които я обиждат в интернет, да я превърне в нещо добро и да покаже, че толерантността, равенството и разбирателството между народите трябва да надделеят и да направят света едно по-добро място за живот. Запознайте се с добрият пример, който даде на света д-р Сюзан Карланд.

Сюзан е австралийски университетски преподавател и едновременно с това добре позната фигура в местната мюсюлманска общност. Тя споделя, че вече е свикнала с „потока от отрова“, който я залива ежедневно в Туитър и другите социални медии. Пред „Сидни Морнинг Хералд“ тя дори споделя, че редовно получава съобщения от „смелите бойци за свобода, скрити зад решително анонимни профили“. В нея те ѝ съобщават, че като мюсюлманка тя обича потисничеството, убийството, войната и сексизма.

„Онлайн атаките варират от искания да напусна Австралия, през надежди за смъртта ми, обиди за външния ми вид, та чак до обвинения, че съм скрита джихадистка и че планирам да превзема нацията.“, споделя Карланд.

До момента дамата е опитвала безброй начини да се справи с нападките на троловете, но безуспешно. Опитвала се е да влиза в разговор, да ги блокира или просто да ги игнонира, но тъй като е вярваща мюсюлманка и най-вече човек със сърце и принципи, нито един от тези методи не ѝ се струвал правилен. „Чрез тях не чувствах, че изпълнявам това, на което Корана ни учи, а именно да отпъждаме мрака със светлина. Усетих, че трябва да създавам добро в света, противно на всеки словесен куршум, изстрелян срещу мен“.

Така, Карланд решава да отговори на ударите, като за всеки туит, изпълнен с омраза, който получи, да дарява един австралийски долар на УНИЦЕФ.  „Неслучайно избрах да ги дарявам на тях. Те толкова често помагат на деца в ужасяващи ситуации, директно предизвикани от омразата – война, бедност, причинена от нечия алчност, несправедливости, насилие. Тези деца са естествените получатели на антидота срещу омразата“.

От клоновете на УНИЦЕФ в Австралия и САЩ благодариха на Карланд. Жената, която през 2009 г. бе поставена в списъка с 500-те най-влиятелни мюсюлмани в света, получи още много похвали и в социалните мрежи. Карланд признава, че е благодарна за подкрепата, но троловете не са замлъкнали. Нещо повече – някои дори още по-жлъчно критикуват избора ѝ на благотворителност.

„Някои хейтъри не могат да помогнат дори на себе си“, коментира младата жена в Туитър.