Знаете ли, че родината на какаото е Америка? Истина е! Дърветата, които ни дават какаото, са част от тропическите части на големия континент. Христофор Колумб за пръв път донася шоколад в Европа, връщайки се в Испания от своето пътешествие.

Богатата история на шоколада обаче започва стотици години по-рано. Маите и ацтеките приготвяли напитка, която била достойна единствено за техните вождове и за боговете. Тя се приготвяла от какао и други подправки, които ценели. Напитката била шоколад или както те я наричали - "xocolatl". Какаото било изключително важно за тях, тъй като го използвали като обменна монета и също така в много от своите религиозни церемонии.



След като Колумб донася какаото в Европа, то дава шанс на много селяни да се издигнат, тъй като се отглежда лесно, а струва много скъпо. Разбираме, че освен да утешава разбитото ни сърце, по време на “Титаник”, то шоколадът е сменял статуси и е бил пренасят в жертвоприношение. Каква история, а?

Днес шоколадът е като пластилин в ръцете на модерните сладкари, които му придават интересни форми. Но в крайна сметка, кой не обича шоколад?